Един от най-важните приоритети в политиките на Община Пловдив е

...
Един от най-важните приоритети в политиките на Община Пловдив е
Коментари Харесай

200 хиляди коли на ден кръстосват Пловдив

Един от най-важните цели в политиките на Община Пловдив е обезпечаването на безвредни пътни артерии. Темата е извънредно сериозна, тъй като става въпрос за запазване на човешкия живот, а няма по-важно от него. Това съобщи заместник-кметът Тодор Чонов по време на откриването на седмата по ред конференция на тематика „ Безопасна пътна инфраструктура “, която цели обмяна на опит и положителни практики за понижаване на риска от пътно-транспортни катастрофи.

Форумът се организира в гр. Хисаря и събира на едно място представители на държавната администрация, неправителствени организации, специалисти и експерти по пътна сигурност, както и притежатели и шефове на едни от най-големите компании, занимаващи се с пътно строителство.

„ Въпросът, който стои пред нас, локалните управляващи, става все по-сложен за решение предвид на все по-голямата динамичност на нашето всекидневие и все по-натоварения трафик във вътрешноградските и междуградските пътища в страната като цяло “, уточни още Тодор Чонов. По думите му посредством работата на Центъра за ръководство на трафика се контролира и управлява потокът от моторни транспортни средства, давайки преимущество на градския превоз, само че наблюденията са, че броят на колите непрестанно пораства. Справките сочат, че по улиците и булевардите всеки ден се движат над 200 000 автомобила, а други 134 000 влизат, излизат или минават директно през града.

Сред тематиките, разисквани на конференцията, бяха: процентът на сигурност на пътищата, като са изследвани всички пътища, а съгласно данните един от най-опасните е Проходът на Републиката. Обсъдени бяха ограниченията, които да се подхващат за сигурността на придвижването за понижаване на смъртните случаи посредством дейно ръководство на пътната инфраструктура, реализиране на превантивни поправки, за които са готови 129 плана, над 1000 км са осъществени за 2020 година ремонтни действия. Особено внимание беше обърнато и на полагането на хоризонталната маркировка, за която се изисква вземане предвид с климатичните особености, както и изчакване на избраните периоди след полагане на последния износващ пласт асфалт.

„ За по-голямата сигурност на придвижването Община Пловдив се грижи за хоризонталната пътна маркировка, изключително внимание обръщаме на стотиците пешеходни пътеки най-много към учебни заведения и детска заведения, слагаме мантинели, антипаркинг колчета. Опитваме се да маркираме от ден на ден с пулверизатор пластик, защото трайността на маркировъчната акрилатната багра със светлоотразителни перли е до 6 месеца, до момента в който студеният пулверизатор пластик устоя до година и половина “, съобщи още Тодор Чонов.



Той акцентира, че Пловдив е град, където има паважна настилка по някои улици, което също е предизвикателство, тъй като върху нея боята се задържа за доста по-кратко време, по тази причина там продължаваме използването на пробни технологии, като цветни павета или блокове, с които да се реализира по-дълготраен резултат.



„ Нашият град е с една от най-добре развиване веломрежи в страната – близо 55 км, с което успяхме да разграничим велосипедистите от автомобилното придвижване на пътя и да го обезопасим в тази тенденция. Повишаваме вниманието на водачите чрез слагането на светлинни знаци “, добави заместник-кметът.



Той не пропусна да означи, че Община Пловдив има добър разговор и с останалите институции, които имат отношение към пътната сигурност – АПИ, ОД на Министерство на вътрешните работи, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " и е в всекидневен контакт и съгласуваност с тях за възстановяване на изискванията на придвижване по улиците.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР