Един от най-старите плодове, отглеждани от човека, е може би

...
Един от най-старите плодове, отглеждани от човека, е може би
Коментари Харесай

Целебната сила на орехите

Един от най-старите плодове, отглеждани от индивида, е може би орехът. Историята на орехите датира още отпреди 7000 години. Някои хора настояват, че са доста мазни и висококалорични. Но е реалност, че орехът също е доста потребен и богата хранителна съставна част за здравето на сърцето и обмяната на веществата. Ползите от орехите от тази позиция не трябва да се подценяват.

Орехите са богати на протеини, омега-3 мастни киселини, лецитин, масло. Една шепа орехи е с тегло приблизително 28 грама, в които се съдържат 15.3 грама мазнини и 183 калории. Освен това в една шепа орехи се съдържа 8 на 100 от нужното на ден количество от витамин В6 в организма. Орехите съдържат също доста тиамин и фолиева киселина, както и витамин Е. С помощта на шепа орехи можете да си набавите дневните магнезиеви потребности.

Известно е, че орехите са ефикасни против рак на простатата и оказват много удобен резултат върху прекъсването на развиването на рака на гърдата. Ореховите ядки понижават риска от тези типове рак с 30-40 %. При направени опити със 75000 дами, които в продължение на седмица консумирали 2-3 на ден пъти по една шепа орехи, се следило доста понижение в развиването на рака на панкреаса.

Съдържащият се L-аргинин в орехите е потребен за здравето на сърдечно-съдовата система. Човек, който употребява дневно най-малко 100 грама орехи, се пази против разнообразни болести, в това число формиране на тумори. Ако желаете по-здрава сърдечно-съдова система, би трябвало да консумирате орехи постоянно.

Орехите съдържат доста неповторими и мощни антиоксиданти. Антиоксидантите са доста потребни, тъй като улесняват битката със свободните радикали, като по този метод понижават последствията от застаряване и обвързваните с възрастта проблеми със сърцето. Благодарение на тях се изхвърлят токсините от тялото. Антиоксидантите се борят със свободните радикали и поддържат сърцето крепко.

 Орехчета

Добавянето на орехи към дневното ви меню ще ви помогне да контролирате тежестта си. Така с тяхна помощ ще можете да имате мечтаната фигура. Многобройни изследвания демонстрират, че потреблението на орехи е доста ефикасна за попречване на затлъстяването и наднорменото тегло. Една шепа орехи съдържа 2.5 грама ненаситени омега мастни киселини, 3.4 грама протеини и 2 грама фибри. Това дава чувство за насищане.

Съдържащите се омега-3 масла, витамин Е, фолиева киселина и антиоксиданти в орехите оказват удобно влияние и на мозъка. Спомагат за поведенческите качества на мозъка.

При диабет от втори вид консумирането на орехи усъвършенства метаболитните параметри.

Хормонът на съня мелатонин може да се набави също и с приема на орехи. Макар че тялото единствено създава мелатонин, няколко ореха на ден улеснява още повече спокойния сън. Съдържащият се биотин или витамин В7 в орехите е доста ефикасен при подсилване на корените на косата. Стимулира растежа на косата и понижава доста косопада.

Консумирането на орехи по време на бременността защищава бебето от алергии и покачва устойчивостта на клетките против бактерии, затова предотвратява възможни проблеми. Благодарение на ненаситените мастни киселини, кокосови нишки и антиоксиданти в орехите се контролира кръвното налягане и се предотвратява стресът.

Странични резултати от консумация на орехи

А дали несъразмерната консумация на орехи води до негативни резултати? Отговорът е Да! Приемът на по-голямо количество орехи от целесъобразното може да докара до затлъстяване. След консумация на орехи могат да се появят също алергични реакции. Това зависи напълно от структурата на тялото. Разбира се, че потреблението на орехи няма крайни съдбовни последствия, само че съгласно структурата на всеки организъм може да има и странични резултати.

Хранителни субстанции, съдържащи се в 100 грама орехи:

- Калории (ккал): 654;

- Общо мазнини: 65 грама;

- Холестерол: 0 мг;

- Натрий: 2 мг;

- Калий: 441 мг;

- Въглехидрати: 14 грама;

- Хранителни влакнини: 7 грама;

- Захар: 2. 6 грама;

- Протеин: 15 грама;

- Витамин А: 20 IU;

- Витамин С: 1.3 мг;

- Калций: 98 мг;

- Желязо: 2. 9 мг;

- Витамин D: 0 II;

- Пиридоксин: 0. 5 мг;

- Витамин В12: 0 мг;

- Магнезий: 158 мг.

С потребните орехи може да приготвите неповторими сладки изкушения като:

- орехов сладкиш;

- орехова торта;

- сладки ореховки;

- саралия с орехи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР