Един от най-силните играчи на Левски този сезон Давид Яблонски

...
Един от най-силните играчи на Левски този сезон Давид Яблонски
Коментари Харесай

Яблонски: Левски може да спре хегемонията на Лудогорец

Един от най-силните играчи на Левски този сезон Давид Яблонски приказва извънредно за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Чешкият футболист е водач по голове за „ сините “ в родния шампионат през акцията, макар че е централен бранител. Неговите шест попадения от началото на сезона до момента донесоха три победи и едно тъждество на Левски. Вече има два гола във “вечното дерби” на българския футбол и е измежду любимците на почитателите на Левски, поради сърцатата си игра. Юноша е на Теплице. Играе седем сезона в родната си Чехия, след което отпътува за Русия. Престоят му в Том (Томск) продължава единствено шест месеца, а от началото на тази година дебаркира на “Герена”.

- Здравей, Давид! До момента си голмайстор на Левски през сезона, а след гола против ЦСКА към този момент си и най-резултатният бранител в Европа - това изненада ли е за теб? Планирал ли си го или пък си го мечтал?

- Честно казано, не съм очаквал, че ще вкарам шест гола в 10 кръга. Може би в цялата ми кариера досега съм осъществил общо 10-11 попадения. Не съм очаквал, че ще бъда най-хубавият стрелец на Левски досега. Разбира се, че се веселя, че съм най-хубавият голмайстор измежду бранителите в Европа, само че не трябва да забравяме, че главната ми задача, е да защитавам нашата врата, а не толкоз да въвеждам.

- При тези попадения можем ли да кажем, че се радваш на най-хубавия си сезон?

- Бих изчакал за това умозаключение. Все отново сезонът още не е приключил. Надявам се да вкарам още голове. Но най-важното е тимът да реализира триумфи в тази акция, посредством и на моите попадения.

- Играл си в Чехия и Русия, в този момент си в България. По какво си наподобяват и по какво се разграничават тези три шампионати?


- В Чехия обстановката е сходна на България. Там има няколко топ тима, които са много положителни физически, механически и тактически. В Русия също има клубове на сходно равнище, само че пък там се играе доста по-здраво. Мисля си, че в България ненапълно липсва тактичност и дисциплинираност, изключително в наказателното поле. Понякога би трябвало повече физика, с цел да успее тимът да вкара гол.

- Делио Роси не взема решение ли към този момент проблемите с тактиката?
- Не мога да кажа, че сме имали или нямали някакви проблеми с тактиката. Но нашата задача е да претворяваме неговите хрумвания на терена и да слушаме това, което той ни споделя в тактически аспект.

- Надяваш ли се, че със мощните си изяви за Левски можеш да получиш повиквателна за националния тим на Чехия? Имаш ли го като цел?


- Всеки футболист желае да показва своята страна. Това е чест за всеки състезател. Мога да кажа, че това е една от моите цели, само че всичко зависи от представянето в шампионата. Не можеш самичък да се предложиш на някого, с цел да те повика.

- Чехия, сходно на България не се класира за международното състезание. Кои са проблемите на чешкия футбол?

- Смениха се много играчи в нашия народен тим. Някои от по-старите се отдръпнаха от представителния отбор. Бяха извикани някои от по-младите, само че те имат потребност от повече време, с цел да се напаснат и да се стиковат като тим. Според мен просто ни би трябвало време. В България има повече приблизително възрастни футболисти, които са по-опитни и ненапълно това им оказа помощ да реализират някои положителни резултати.

- Знаеш ли нещо за историята на българския футбол? Чувал ли си за „ златното “ ни потомство от САЩ’94?

- Ако би трябвало да бъда изцяло почтен – не, не знам. Не съм гледал и видео на вашия народен тим, само че откакто го споменахте, сигурно ще го направя. Обещавам!

- През 2013 година, когато играеше в Теплице, името ти беше забъркано в скандал за футболни залози и манипулиране на резултати. Кажи освен това за тази история. Как приключи всичко и по какъв начин ти повлия този скандал?

- На процедура не мога доста да приказвам по тази тематика. Опитвам се да се съсредоточа напълно върху футбола, кариерата и представянето ми. По тематиката приказва най-много моят юрист. Честно казано не знам по кое време ще завърши въпросният скандал.

- Вярно ли е, че този скандал е повлиял за твой трансфер в гранда Спарта (Прага)?

- В един миг Спарта искаше за старши треньор наставника ми в Теплице. Не знам дали щяха да вземат и мен, само че несъмнено имаше късмет да мина в Спарта (Прага). Писа се за това и в чешките медии, само че в последна сметка не мога да кажа дали този скандал е повлиял на възможен мой трансфер там.

- Новата страница, която отвори в кариерата си с идването в Левски оказа помощ ли ти да забравиш всички неприятни моменти?

- Да, пристигнах най-много, с цел да съумея с новия си клуб и да играя постоянно за него. В Русия не успявах да се появявам на терена толкоз постоянно. Затова пристигнах тук с готовност най-много да играя, както и да реализираме общите си цели и триумфи дружно с Левски.

- Познаваш ли се с някое от огромните имена на последното славно потомство на Чехия – Ян Колер, Павел Недвед, Карел Поборски и Владимир Шмицер?

- Това са огромни имена, митове на чешкия футбол, които направиха добра кариера в огромния футбол. Знам ги като последовател, поддържал съм ги като футболисти и постоянно съм се старал да се изучавам и да взимам най-хубавото от тях.

- Имаше ли кумир измежду твоите славни сънародници? Кои играчи те въодушевяваха, когато се изграждаше като професионален футболист?

- Да, когато влязох в мъжкия тим на Теплице на 15 години, там беше Петер Лукаш. Беше огромно име и постоянно се пробвах да съм покрай него. Гледах по какъв начин работи на терена, изпитвах огромен почит към него. Винаги гледах да съм покрай него, с цел да ми оказва помощ. Убеден съм, че това е повлияло положително на играта ми.

- Кой те възпламени по футбола? Как стартира историята на Давид Яблонски?

- В началото, когато бях дребен, трябваше да предпочитам кой спорт да упражнявам. С майка ми трябваше да преценим кой тъкмо да бъде. Тя ме заведе в локалния тим Баник (Соколов), когато бях на 7 години и още от първата подготовка се влюбих в топката. Много ми харесваше самата игра и в следствие всяка подготовка ми беше все по-интересна. Така и не желаех да сменя спорта.

- Винаги ли си играл като бранител?

- Ами, не. Когато бях на 10 години, ме използваха като отбранителен полузащитник, играех в халфовата линия, само че в следствие бързо пораснах и ме върнаха в отбраната. Оттогава останах там.

- Кой съставен елемент от качествата си смяташ за най-силен?

- Острата и твърда игра, която си мисля, че имам. Винаги съм се опитвал да бъда от значимите играчи в отбрана и да можем да предотвратяваме головете в нашата врата.

- А запасите ти къде са?

- Хайде да не споделяме, че съм толкоз муден футболист… Но пък един от общоприетите трикове са когато някой ритне топката около теб и тогава е доста значимо да се обърнеш бързо. Може би мога ненапълно да подобря тази сръчност и скоростта си на деяние.

- От това, което виждаш по нашите терени – какво липсва на българския футбол, с цел да бъде измежду най-хубавите в Европа?

- Понякога самата класификация на терена. Единият тим повече се пази, гледа повече да разрушава играта. Няма ги единоборствата, в които единият футболист да надиграе другия. Това би помогнало да падат повече голове в шампионата и би вдигнало равнището му.

- Малко хора знаят, че игра на обезболяващи инжекции в мача против Хайдук (Сплит). Доколко това повлия на играта ти?

- Преди реванша в София имах проблеми с мускула и се наложи лекарят да ми помогне. Но преди този момент не мислех за сходна травма, бях се концентрирал напълно върху мача с Хайдук. В последна сметка ми сложиха много инжекции и по време на дуела въобще не мислех за болката. Едва след него нещата станаха по-лоши.

- Мислил ли си, че в случай че тогава Делио Роси беше треньор на Левски, можехте да отстраните Хайдук?

- Не знам, може би щяхме да играем с по-различна тактичност, само че пък тогава в тима имаше и други футболисти, което също въздейства върху играта на целия тим. Трудно е да се отговори на подобен въпрос. Наистина не знам дали другият треньор би оказал помощ в сходен мач.

- Твърди се, че италианците бранят вратата като фамилията си. След работата с Делио Роси ще го потвърдиш ли?

- След тези четири месеца несъмнено мога да кажа – да. Тренираме доста тактичност по време на заниманията, учи ни по какъв начин да се придвижваме групово, по какъв начин да си препредаваме противниковите играчи, къде да заставаме, по какъв начин да прихващаме избрани противници и по какъв начин би трябвало да ни оказват помощ халфовете… Наистина много ни оказва помощ в това отношение.

- Голямата цел на Спас Русев, притежателя на Левски, е да се спре хегемонията на Лудогорец. Реална ли е тази цел все още?

- Мисля, че е действителна сходна цел. Наистина се опитваме да потвърдим, че не сме по-лош тим от Лудогорец. В последния ни мач против тях играхме от 40-ата минута с човек по-малко, когато изгониха вратаря ни. Тогава нито те съумяха да ни отбележат гол, нито ние го сторихме. Беше справедливо тъждество. Представихме се на равнище, равностойно на тяхното.

- Имаш два гола против ЦСКА в огромния мач на България. Може ли да се каже, че това са най-важните ти попадения до момента в кариерата?

- Да, несъмнено мога да кажа, че е по този начин. Срещу Спарта (Прага) в Чехия също един път означих гол и това ми донесе голяма наслада, само че първото ми попадение в дербито напролет в действителност ми „ отвори очите “ и ми сподели какъв мач е това за България и какво значение има. Мисля, че това са най-важните ми голове досега.

- Усещаш ли, че след тези две попадения във вратата на ЦСКА се превръщаш в любим на „ синя “ България?


- Мисля, че стартират да ме обикват след играта ми против ЦСКА-София. Надявам се да продължа да ги веселя с представянето си и в останалите мачове.

- Къде са тези футболни обувки, за които толкоз доста се изписа и се изговори?

- Занесох ги в Чехия, в този момент са там. Прибрал съм ги у дома при родителите ми. Няма да ги употребявам повече в мачове.

- Кой защитник и кой нападател в света най-вече ти импонират?


- Определено като бранител това е Джон Тери. Истинска футболна икона! Супер състезател с доста неотстъпчивост в единоборствата. Раздаваше се във всеки мач за Челси. От нападателите сигурно това е Кристиано Роналдо. Той е международна класа, което се удостоверява и от извоюваните няколко наградата „ Златна топка “. За мен той е най-хубавият футболист в света!

- В кое състезание се играе най-хубавият футбол? Кой е най-хубавият треньор?

- Лично за мен Англия е номер 1. Разбира се, шампионатите в Испания и Германия също са от висока класа, само че Висшата лига си остава номер 1 за мен. Стилът там е толкоз бърз, че в действителност би трябвало да си оптимално квалифициран във всеки един миг. Като треньор най-вече ми подхожда Пеп Гуардиола. Видяхме по какъв начин промени тактически Манчестър Сити и съумява да държи доста добре съблекалнята. Вкарва сериозна дисциплинираност там.

- Харесва ли ти София? Как се чувстваш в България? С какво още не можеш да свикнеш и кое най-вече ти подхожда?

- София е прелестен град! Тук съм с моето семейство. Обичаме да се разхождаме в парковете и в комерсиалните центрове. Зависи дали съм изтощен или не, постоянно намираме какво да вършим с моите другари. Но не мога да привикна с превоза тук. Всички тук са толкоз луди! Не бих споделил, че не мога да карам, само че несъмнено на моменти се възнамерявам дали съумявам да карам кола добре.

- Коя е огромната цел във футбола на Давид Яблонски?

- Моята огромна цел е да стана първенец - да спечелим шампионата, може и купата, несъмнено. Вече споделих, че бих желал да стигна и до националния тим. Ако съумея да демонстрирам най-хубавото от себе си, ще се веселя и на един прекрасен трансфер в чужбина.

Автори: Владимир Памуков и Красимир Минев Първа лига 14 кръг, неделя 29 октомври  Лудогорец 18:15предстои  Левски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР