Един от най-проблемните пътища у нас е този между Ботевград

...
Един от най-проблемните пътища у нас е този между Ботевград
Коментари Харесай

Новият скоростен път Мездра- Ботевград: Дефекти, лоша маркировка, асфалтът без контур

Един от най-проблемните пътища у нас е този сред Ботевград и Враца. Скоростният път, който се строи към този момент над 4 години, би трябвало да облекчи трафика и да понижи тежките произшествия, най-много сред Ботевград и Мездра. Днес служебният министър председател Гълъб Донев и министърът на районното развиване би трябвало да открият пътя.
Екип от специалисти на Европейския център за транспортни политики извърши ревизия по пътна сигурност на сектора от новостроящия се скоростен път I-1 Ботевград-Мездра. Бяха тествани 7 км от трасето сред селата Скравена и Новачене, оповестиха от ЕЦТП.
В инспекцията се включиха ръководителят на УС на ЕЦТП Диана Русинова и Мартин Милушев, специалист в Сдружението.
Бяха тествани отводнителните уреди, дилатационните фуги при мостовите уреди, водостоците, пътните знаци и маркировките, ограничаващите системи за пътища, както и положението на откосите зад шумоизолиращите бариери. Констатира се, че на някои места към момента не са почистени отпадъците, оставени от строителните служащи към пътя. Някои от капаците на информационните шахти към момента не бяха сложени, а зад шумоизолиращите бариери има налични битови и строителни боклуци.
Пътните знаци и пътните маркировки са изпълнени съгласно плана за организация на придвижването. Широчината на платното за придвижване е 7 м, като всяка пътна лента е с ширина от 3,5 м. Елементите С14.1. са изпълнени с фолио с клас на светлоотразителност R3A и R3B, което надвишава минималните нормативни условия, настоящи в България.
Екипът на ЕЦТП показва противоречие по отношение на поставената пътна маркировка, която следва да се ревизира доколко дава отговор на настоящите нормативни условия.
Припомняме, че нашите специалисти неведнъж са съветвали Министерство на регионалното развитие и АПИ да заобикалят слагането на така наречен термопластик, защото това е несъответствуващ материал за пътна маркировка в нашите географски ширини.
Бетонът на шумозащитната бариера е изпълнен с незадоволително качество, като ясно се вижда разслояване, което в композиция със солните смеси единствено след една зима ще докара до увреждането му. Ние считаме, че това е неприемливо за новопостроен път.
Асфалтът няма явен силует, връзката с банкета ще бъде компрометирана незабавно, липсва и уплътняване.
Линейните отводнители са с друго равнище на нивелация и са по-високи от асфалта, което е допустимо да докара до задържането на вода на платното.
Канавките и отводнителни канали пък са като за краткотрайно строителство, показват от Центъра.
Според специалистите на ЕЦТП употребата ще покаже всичките тези недостатъци съвсем незабавно.
След отварянето на пътя се надяваме АПИ да обърне внимание и на нуждата от ремонт и рехабилитация на съществуващото трасе на път I-1, което се намира в рисково положение. След стартирането на скоростния път остарялото трасе ще играе второстепенна роля на дублиращо, с цел да може при пътни произшествия или ремонт на главното, придвижването да бъде пренасочвано още веднъж от там.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР