Един от най-приказните балети на Чайковски- “Спящата красавица ще озари

...
Един от най-приказните балети на Чайковски- “Спящата красавица ще озари
Коментари Харесай

Дебют в голяма роля за японската балерина Нанами Иноуе

Един от най-приказните балети на Чайковски- “Спящата хубавица ” ще озари сцената на Доходното здание на 25 май, четвъртък, от 19 часа. Точно преди 135 години, на същата дата, П. И. Чайковски получава предлагането да напише музика за балет за огромна нова продукция на Имперския спектакъл в Санкт Петербург, по обичаната приказка на Шарл Перо. Идеята, която шефът на театъра споделя с композитора, въодушевява Чайковски и разпалва до краен лимит креативното му въображение. Така в последното деяние оживяват герои от разнообразни приказни истории на писателя – Котаракът в чизми, Червената шапчица, в приказката преплитат силите си феи, вълшебен скъпоценни камъни, прелита и вълшебната синя птица.

 Хореографията е на Мариус Петипа, постановката и режисурата на Калина Богоева, а сценогафията и костюмите са на Иван Савов. Освен солисти и отбор от Балета на Държавна опера - Русе, в спектакъла вземат участие и възпитаници от НУИ " проф. Веселин Стоянов ".

В ролята на Аврора ще се превъплъти примабалерината Станислава Караджова - Пенчева, принц Дезире ще бъде Масаки Такада, Фея Карабос ще показа Ирена Барбукова, а като Фея Люляк ще дебютира японката Нанами Иноуе.

 “За първи път ще танцувам огромна роля в театър на Държавна опера - Русе. Щастлива съм, че имам такава опция! Това, на което обръщам внимание, когато се превъплъщавам във Феята Люляк из балета “Спящата хубавица ” на Чайковски, е да пробвам да бъда гъвкава... Освен това давам всичко от себе си, да направя сцената с самодива Карабос да наподобява малко по-силна! Забавно е да танцуваш подложен на мощни провокации.Това е доста положително прекарване за мен! Все още съм нервна, когато си помисля за осъществяването, само че бих желала да се насладя изцяло на феята Люляк. Благодаря, че имам опция да танцувам тази роля! ” – споделя Нанами Иноуе от балетната натрупа на Държавна опера - Русе, малко преди да се превъплъти вролята.

Чуйте диалога с Нанами Иноуе,преводът е на Андреана Йорданова.

Билети на каса Опера и наwww.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР