Един от най-популярните режими за отслабване, познат като Диетата на

...
Един от най-популярните режими за отслабване, познат като Диетата на
Коментари Харесай

Диетата на Дюкан може да докара и рак

Един от най-популярните режими за намаляване, прочут като " Диетата на Пиер Дюкан ", провокира международни полемики в последните месеци.

Д-р Пиер Дюкан е френски диетолог, метода още Гуруто на белтъчния режим. Дюкан заведе дело против своя сътрудник, диетолога Жан-Мишел Коен. Последният твърди, че диетата на Дюкан е нездравословна за здравето, заради следните аргументи: тя покачва холестерола, предизвиква сърдечносъдови болести и даже докарва рак на белия дроб.

Диетата на Дюкан планува " атакуващ стадий ", в който се провокира ударна протеинова консумация. За Коен и доста други диетолози този етип се смята за рисков, защото провокира дисбаланс в организма.

Коен предлага доста по-ненатоварващ отслабващ режим, с понижен калориен банкет в диапазона сред 900 и 1600 калории на ден, който не изключва и физически извършения, изключително потребни при смъкването на килограмите.

В България диетата на Дюкан е необятно публикувана. Но една от водещите ни диетоложки, проф. Донка Байкова, не е измежду нейните последователи.

Байкова, която е шеф на Асоциацията по диететика, споделя, че изключването на плодове от диетата лишава организма от въглехидрати.

 Диетата на Дюкан може да докара и рак

" От това най-вече страда мозъкът. В резултат човек мисли постепенно, безкритичен е и продължава диетата пристрастено като зомбиран ", изяснява доктор Байкова пред " Монитор ".

По думите й експресното делене с килограмите е извънредно нездравословно, защото то се явява същински стрес за организма. Главоломната експедитивност, с която се смъкват килограми при потреблението единствено на трудносмилаеми белтъчини, не му разрешава да запамети всяко равнище от новото си тегло.

След което при първо излизане от рамката на диетичния режим килограмите се връщат. Белтъчините в месните и млечните артикули, на които се натъртва в диетата на Дюкан в нескончаем интервал от време, натоварват всички системи и органи, а пръв стартира да страда черният дроб.

Без соковете от плодове и зеленчуци в организма и фибрите в тях, отделените при разграждането на белтъчините ацетони, алдехиди и кетони стават същинска токсична бомба за организма, защото не съумяват да се разградят и отделят с урината.

Според проф. Байкова, когато на втората-третата седмица се включат зеленчуците, както изисква диетата на Пиер Дюкан, за мнозина към този момент е късно. Освен това белтъчните храни в човешкия организъм се разграждат до урея, креатинин и пикочна киселина. Те са хепатотоксични.

Уреята поврежда чернодробните хепатоцити, които на процедура подкрепят този орган да освобождава организма от отровите.

В същото време токсичните боклуци от свръхконсумацията на белтъчини от скотски генезис отключват подагра и образуването на неразградимите уратни камъни в бъбреците.

Натъпкано с наситени мастни киселини меню в диетата на Дюкан покачва равнищата на неприятния холестерол, които пък довеждат до сърдечносъдови затруднения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР