Един от най-популярните блокчейн мостове, свързващи платформите на компаниите Ethereum

...
Един от най-популярните блокчейн мостове, свързващи платформите на компаниите Ethereum
Коментари Харесай

Хакерска атака отне над 320 млн. долара в криптоактиви

Един от най-популярните блокчейн мостове, свързващи платформите на фирмите Ethereum и Solana, загуби повече от 320 милиона $ вследствие на хакерска офанзива.

Това е вторият максимален сходен случай в бранша на децентрализираните финанси (DeFi) след крипто кражбата от Poly Network на стойност 600 милиона $. Това е и най-голямата офанзива против Solana до този миг.

Компанията е един от главните съперници на Ethereum, който от ден на ден набира мощ в областта на незаменяемите токени (NFT) и децентрализираните финансови екосистеми.

Ethereum е най-използваната блокчейн мрежа и е огромен състезател в света на DeFi, в който програмируеми елементи от код, известни като интелигентни контракти, имат упоритостта да заменят медиаторите в лицето на банките и юристите при избрани типове бизнес транзакции.

Solana също набира известност, защото е по-евтина и по-бърза за потребление от Etherium.

Притежателите на криптовалута постоянно не работят извънредно в границите на една блокчейн екосистема, тъй че разработчиците са построили така наречен кръстосани мостове, които разрешават на потребителите да изпращат криптовалута от една верига в друга.

Wormhole е протокол, който разрешава на потребителите да реалокират своите токени и NFT сред Solana и Еthereum.

Разработчиците на Wormhole потвърдиха информацията за офанзивата в своя Twitter акаунт, като споделиха, че мрежата е краткотрайно затворена за поддръжка, до момента в който се изследва евентуалният пробив.

Анализ от компанията за киберсигурност CertiK демонстрира, че облагите на хакерите вследствие на офанзивата са на стойност минимум 251 милиона $ в етери, близо 47 милиона $ във валутата на Solana и повече от 4 милиона $ в USDC - stablecoin, привързан с цената на щатския $.

Нападателите са употребявали накърнимост от страна на Solana в моста Wormhole, с цел да основат 120 000 от по този начин наречените „ опаковани “ токени за себе си. Опакованите токени са обвързани със цената на истинската монета, само че са оперативно съвместими с други блокчейн системи.

Изглежда, че по-късно са употребявали тези токени, с цел да претендират за благосъстоятелност върху етери (криптовалутата на Ethereum).

Основателят на Ethereum Виталик Бутерин по-рано съобщи, че мостовете няма да съществуват доста дълго в крипто екосистемата, тъй като има „ фундаментални опасности за сигурността им ".

От CertiK също означават в отчета си за случая, че когато мостовете държат стотици милиони долари активи и оперират в две или повече блокчейн системи, те се трансформират в съществена цел за хакерите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР