Един от най-необичайните празници е международен и е посветен на

...
Един от най-необичайните празници е международен и е посветен на
Коментари Харесай

Легенди за прилепите

Един от най-необичайните празници е интернационален и е отдаден на прилепите. Това е 26-27 август, когато се отбелязва Международната нощ на прилепите допълнително от 30 страни по света. Целта е да се обърне вниманието на хората към тези удивителни създания и да се развенчаят митовете, които ги демонизират.

В западната просвета летящите бозайници, които наброяват над 1110 типа по света, символизират нощта и нейната мистична същина. Свързват ги с вампирите, които съгласно легендите могат да взимат формата на прилепите. Оттам идва и суеверието, че прилепите пият кръв, а в действителност европейските типове се хранят с инсекти и това ги прави потребни. Прилепът е знак също на призраците, гибелта и заболяванията.

В антични времена този летящ гризач е считан за олицетворение на бога на земеделието и е знак на поникването на семето, последвано от узряването и изсъхването.

 Нощ на прилепите

В Африка митовете придават на прилепите ореол на умни създания, защото те ловко заобикалят конфликт с каквато и да е бариера по време на полет.

В Поднебесната империя прилепът е свещено творение, знак на щастието, шанса и дълголетието. В Китай картичка с изобразени 5 прилепа се изпраща като благопожелание за щастливи мигове, дълъг живот, благосъстояние и почтена гибел.

В античен Рим считали, че прилепите се отличават с заостреност на зрението, което свързвали с прозорливостта и бдителността.

Гръцката митология ги показва като доста умни и хитри създания. Омир твърди в Одисея, че мъртвите получават криле като на прилепите и с тях летят в света на мъртвите. Известен мит споделя за дъщерите на Миний - Миниадите, превърнати в прилепи, тъй като отхвърлили предложение, отправено им от господ Дионис.

Европейските митове показват прилепите като същества, свързани с нечистите сили. Още битува античният мит, че косата на индивида е като магнит за прилепа, който се вкопчва в нея, когато атакува индивида. В множеството митове жилищата на магьосниците са и свърталища на прилепи. Истината обаче е напълно друга. Повечето вещери, заети с магия, изтребват прилепите, с цел да се снабдят с елементи от тях за своите магьоснически опити.

 Прилеп

На някои места хората ги избиват, тъй като се има вяра, че амулетите, направени от разнообразни елементи от прилепите имат вълшебен сили. Цели кожи от летящите почтени създания се зашиват в облеклата, с цел да пазят от урочасване.

Умението на този бозайник да се задържа върху всевъзможни повърхности, е дал името му в нашия език - прилеп от прилепване. Много хора имат вяра, че собственик на такова животинче ще прилепи към себе си благосъстояние.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР