Един от най-известните символи, свързани с християнството, е разпятието. Причината

...
Един от най-известните символи, свързани с християнството, е разпятието. Причината
Коментари Харесай

Разпятието и неговата вековна история

Един от най-известните знаци, свързани с християнството, е разпятието. Причината е кръстната гибел на Божия наследник. Не единствено на вярващите християни, само че и на всички е известно, че по този метод са наказвани хората по времето, когато е живял Исус. Къде е зародила тази процедура и по кое време е пренесена, кои са наказвани и за какво с такава гибел?

Заедно с Исус на хълма Голгота са разпънати още двама индивида. Те са наказани за разнообразни закононарушения. По това време разпъването на кръст е бил постоянно практикуван метод за осъществяване на гибелта присъда.

Обикновено разпъването е предшествано от бичуване, при което наказаният мощно отслабва заради загуба на кръв или други пострадвания. Понякога се е случвало някой наказан да издъхне още преди да бъде качен на кръста.

Кой е почнал тази ужасна процедура? Смята се, че това са асирийците и вавилонците. От VІ век преди новата епоха персите също са практикували постоянно този метод за осъществяване на смъртна присъда. Първоначално наказаните са провесвани на дърво или дирек. Кръстове не са били употребявани до идването на римляните.

Александър Македонски, който завладял Персия, пренесъл тази процедура в региона на Средиземно море през ІV век преди новата епоха. Римляните обаче не употребяват този метод за ликвидиране на хора преди Пуническите войни с Картаген през ІІІ век преди Христа. Така, че там, където се практикува разтягане на кръст, то е навлязло през разнообразни столетия и взето от разнообразни нации.

 разпятие и неговата вековна история

За интервал към 500 години тази процедура е била най-често употребена от римляните. Най-накрая през ІV след Христа император Константин І отстранява този тип екзекуция със закон.

Докато към момента се е практикувало, разпъването на кръст се е възприемало като най-срамният метод за умиране, тъй като наказаният е бил подлаган на насмешки преди гибелта си. Затова не се е прилагало на римски жители, а единствено на робите, бойците, изпаднали в недружелюбност, чужденците и най-много на бунтовниците. Историческите извори оповестяват, че 6 хиляди пленени плебеи, взели участие във въстанието на Спартак, са разпънати на кръст на пътя Виа Апия, от Капуа чак до Рим.

Римляните практикували изтезанието изключително постоянно в Палестина и Израел. Понякога гибелта настъпвала постепенно, към 3-4 часа, през което време бойците си поделяли облеклата на наказания.

След гибелта на разпънатия, неговите близки го сваляли от кръста и го погребвали, в случай че получат позволение от римски арбитър. В противоположен случай мъртвото тяло оставало на кръста до момента в който птици и животни го раздерат.

Не е чудно, че знак на ранните християни не е кръст, а риба. Този знак се е запазил и до през днешния ден, само че не е толкоз прочут като разпятието.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР