Един от най-големите таланти в световната атлетика Саша Зоя направи

...
Един от най-големите таланти в световната атлетика Саша Зоя направи
Коментари Харесай

Суперталант в атлетиката избра да се състезава за Франция

Един от най-големите гении в международната атлетика Саша Зоя направи значим избор в своята млада спортна кариера. Роден в Пърт (Австралия) от майка французойка и с татко от Зимбабве, той имаше опция да избира сред три националности. В последна сметка 17-годишният Зоя взе решение да се състезава за Франция и се чака да направи своя интернационален дебют на Световното състезание за юноши и девойки под 20 години в Найроби през юли.

Но не би било прекомерно изненадващо, в случай че забележим Зоя и на стадион “Шарлети” в Париж, където в края на юли ще се организира Европейското състезание по лека атлетика за мъже и дами.

View this post on Instagram
A post shared by Sasha Zhoya (@sasha.zhoya) on Aug 2, 2019 at 3:43am PDT
“Никога не съм виждал гений като този в живота си, доста е необичаен подобен вид гений. Небето е лимитът за Саша”, споделя австралийският играч в овчарския скок Пол Бургес.

Носителят на купа от Игрите на Британската общественост на 400 метра и сребърен олимпийски медалист на 4 по 400 метра Джон Стивънсън също не пести суперлативи за надарения младеж: “Точно в този момент той може да реализира каквото желае.”

“Много хора споделят, че той е брилянтен гений, само че действителността е, че той е надарен колкото редица други млади спортисти. Разликата е, че Саша работа доста здраво”, споделя австралийският му треньор в спринта Линдзи Бън.

View this post on Instagram
A post shared by Sasha Zhoya (@sasha.zhoya) on Dec 30, 2019 at 7:18pm PST
Зоя стартира по едно и също време зимни и летни спортове, само че в последна сметка атлетиката надвива. Изборът е изработен, когато на 13 стартира да реализира впечатляващи резултати, а на 14 слага и много върхове.

“Винаги съм обичал спортовете и играех доста от тях, до момента в който растях - баскетбол, футбол, хокей на лед, ски, само че по-голямата ми сестра Мунаше ме насочи към атлетиката”, споделя Зоя.

Неговата майка Кристин е някогашна състезателка по ски на интернационално равнище. Баща му е музикант, а Саша е наследил своя темп от него.

“Няма подозрение, че атлетизмът ме прави по-добър танцьор и танците ме вършат по-добър атлет”, приказва за отличната компилация сред спорт и танци суперталантът.

View this post on Instagram
A post shared by Sasha Zhoya (@sasha.zhoya) on May 25, 2019 at 3:48am PDT
През предходната година той взе участие на националния шампионат на Австралия по лека атлетика за юноши под 20 години и изравни върховото достижение в света за всички времена в овчарския скок за юноши под 18 години на Емануил Каралис от 5.56 метра.

Саша беше главната атракция на френския шампионат за юноши под 18 години предишния юли, когато усъвършенства международния връх за юноши под 18 години на 110 метар с трудности, преминавайки над високите 91.4 см трудности за 12.87 секунди.

Зоя завоюва и купата на 200 метра с 20.81 секунди с попътен вятър над допустимите стойности при легални резултати от 10.41 сек на 100 м и 20.91 сек на 200 метра. Тези резултати го подредиха в топ 10 на международната класация за юноши под 18 години за 2019 година Но това не е всичко - Зоя има забележителен гений освен в спринта и овчарския скок. Миналия януари той стана първенец на Австралия за юноши под 18 години и в десетобоя с резултат от 7271 точки.

След избора да се състезава за Франция, вероятността да забележим Зоя на Олимпийските игри в Париж през 2024 година се усилва фрапантно. Суперталантът ще продължи да тренира в Клермон-Феран при треньора на международния рекордьор в овчарския скок Рено Лавийени, а при подготовката за трудности ще му оказва помощ носителят на международна купа Ладжи Докуре.

При толкоз доста гений, Зоя към момента не е избрал в коя дисциплинираност ще продължи да се състезава отсега нататък: “Нямам безусловно никаква концепция сега. Зависи от това ще се развива тялото ми и по какъв начин ще напредвам.”

Лични върхове на Саша Зоя:
100 м - 10.41 сек
200 м - 20.91 сек
110 м/пр (91.4 см) - 12.87 сек
110 м/пр (99.1 см) - 13.84 сек
пастирски скок - 5.56 м
Десетобой за юноши под 18 години - 7271 точки

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР