Един от най-големите противници на отпадането на позорния мониторингов механизъм

...
Един от най-големите противници на отпадането на позорния мониторингов механизъм
Коментари Харесай

Брюксел призна провала на съветника Тавание

Един от най-големите съперници на отпадането на позорния мониторингов механизъм по правораздаване и вътрешен ред на Европейската комисия над България е уволнен. В началото на годината непрекъснатият консултант в представителството на Комисията в София Юри Тавание е научил, че след 10-годишна работа у нас, мандатът му се приключва, написа " Труд ".

На езика на дипломацията това значи, че Брюксел признава неправилния метод, който е имал в последното десетилетие по отношение на София. Ролята на Тавание в удължаването на неработещия мониторингов механизъм е несъмнена, тъй като той е този, който е домакинствал на всичките европейски служители идващи у нас София най-малко по два пъти годишно, с цел да изготвят заключенията в годишните отчети. Дори в секретна грама на Американското посолство у нас, се показва, че Тавание има отрицателно отношение към български държавни представители, които са полагали старания за привършване на механизма в авансово открития 3-годишен интервал след влизането на България в Европейски Съюз. В последна сметка, позорният механизъм, без ясни претекстове, продължава да работи и до през днешния ден. Освен че дългото му използване го направи неработещ, той бе трансфорат в инструмент на локални лобисти и олигархични кукловоди, които започнаха да го употребяват в акциите им по ерозиране на доверието към институциите.

Юри Тавание, на процедура, стоеше на “входа” и на “изхода” във връзка с наличието на така наречен “мониторингови доклади” на Европейска комисия за България. Това беше причина в един избран интервал от време тяхното наличие да се изготвя в няколко софийски офиса на грантово подвластни организации, а по-късно верифицирано през Брюксел. Самият Тавание неведнъж бе засичан на неофициални сбирки на политизирани съдии от компрометирания Съюз на съдиите в България, щатни протестъри и свързани с олигархичния кръг “Капитал” обществени представители и неуспели партийци като абдикиралия от поста на правосъден министър Христо Иванов.

През ноември 2015 година Тавание бе обвинен като участник в опит за компрометирането на основния прокурор посредством спуснат през един от “кафявите” уеб сайтове на подмолните кукловоди подправен мейл от Европейската комисия. Наложи се на няколко пъти публични представители да внасят разяснения за “фалшивата новина” и да се извиняват за въвличането на Комисията във вътрешнополитически скандал. Прекратяването на мандата на Тавание е измежду най-логичните пояснения и за радикализирането на маргиналния партиен водач Христо Иванов. Само за няколко месеца някогашният министър на правораздаването се трансформира от пръв последовател на сухите клишета на европейските служители, в техен първи съперник. В среднощни тиради в обществените медии, тъжният политик недоволства от политиката на Комисията по отношение на страната ни.

Странната трансформация у Иванов съответства и с смяната на тона на Брюксел по отношение на България и ясно декларираното решение на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер за отпадане на мониторинговия механизъм, което бе доказано с последния отчет от ноември предходната година. Отпадането на мониторинговия механизъм прави изцяло непотребни дузина грантово подвластни организации, в част от които се е подвизавал Иванов преди да влезе в изпълнителната власт. Оттеглянето на Тавание, което се случва след серия запитвания на “Труд” до Европейската комисия, е знаково и по още една причина. Очевидно даже в Брюксел са осъзнали сериозния репутационен риск, който поемат с продължение на наличието на чиновника в София, заради дълбоката му обязаност с Иво Прокопиев. Тази връзка е изключително забележима през имиджови материали в поръчковия “Капитал”, отдадени на еврочиновника. Тавание, въпреки и последовател на узаконяването на еднополовите бракове, беше за малко привързан (вкл. с цивилен брак) с някогашна журналистка в една от “медиите”-бухалки на Прокопиев, която е и някогашна служителка на Българския хелзинкски комитет, прочут с провокациите си против българските правоохранителни органи.

“Червеният картон” за Юри Бюрер Тавание, непрекъснат консултант по Механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия в София, в действителност демонстрира токсичността, която носят контактите с компрометирани локални лобисти и техните политическо-протестърски проксита. Очевидно, на 11-та година от участието на България в Европейски Съюз, европейският хайлайф осъзна, че взаимното доверие сред равноправни сътрудници се гради въз основата на съдействие с законните държавни институции, а не с прикрити зад маската на “гражданското общество” марионетки на тукашни олигарси. Новината за отстраняването на Тавание демонстрира, че думата на България като Председател на Съвета на Европейския съюз в действителност тежи, освен това доста.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР