Един от най-големите пенсионни фондове в света е предприел значителни

...
Един от най-големите пенсионни фондове в света е предприел значителни
Коментари Харесай

Защо един от най-големите пенсионни фондове продава акции на Intel, Apple и Qualcomm

Един от най-големите пенсионни фондове в света е подхванал обилни промени в вложенията си в технологички акции към края на 2021 година, написа американското издание Barron`s.

Нидерландският пенсионен фонд PGGM е понижил вложенията си в колосите Apple, Intel и Qualcomm през четвъртото тримесечие на предходната година за сметка на придобиване на повече акции на Nvidia, демонстрират документи към Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) на Съединени американски щати.

PGGM, която ръководи активи на стойност 327 милиарда $ към 31 декември, не разяснява непосредствено борсовите покупко-продажби. „ PGGM има пасивна тактика за акции, тъй че нямаме съответна позиция за съответни компании “, се споделя в изказване на фонда.

Фондът е продал 1,1 млн. акции на Apple преди края на 2021 година, оставайки с 3,6 млн. акции на производителя на iPhone. Акциите на компанията набъбнаха с 34% през 2021 година, надминавайки растежа от 27% на показателя S&P 500. От началото на тази година обаче акциите на Apple са поевтинели с 3%, а показателят S&P 500 е надолу с 5,6%.

През януари Apple доближи пазарна капитализация от 3 трлн. $, като някои анализатори даже предвидиха, че компанията може да доближи капитализация от 4 трлн. $.

„ Търсенето на артикули и услуги на Apple изпреварва предлагането. Когато обстановката с веригите на доставки се възстановява, продажбите и маржовете на Apple ще набъбнат “, разяснява анализатори на Citi.

Акциите на Intel се показват надалеч по-скромно, като от началото тази година те са поевтинели с 6,8%, следвайки спад от 3,4% през 2021 година

Миналата година анализаторите бяха скептично настроени към Intel, откакто разноските на компанията набъбнаха доста под ръководството на новия основен изпълнителен шеф Патрик Гелсингър, който през юли съобщи, че компанията ще усили пазарната си стойност „ тройно или четворно “.

PGGM продаде през 2021 година 205 хиляди акции на Intel, свивайки каузи си в компанията до 1,3 млн. бумаги.

Пенсионният фонд е продал още 223 317 акции на Qualcomm, запазвайки 509 533 бумаги в компанията. През 2021 година акциите на Qualcomm поевтиняха с 20%, а от началото на тази година – с 1,9%.

Предвид всичко това, смяната в позициите на PGGM не наподобява странна. За разлика от другите два производители на чипове, Nvidia е измежду най-добре представилите се през 2021 година компании. Нейните акции нарастнаха със 125% през предходната година, въпреки че през януари книжата й изгубиха 17% от цената си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР