Един от най-богатите французи Серж Дасо си отиде на 93-годишна

...
Един от най-богатите французи Серж Дасо си отиде на 93-годишна
Коментари Харесай

Почина Серж Дасо, един от водещите индустриалци на Франция

Един от най-богатите французи Серж Дасо си отиде на 93-годишна възраст. Той е умрял в кабинета си на Шанз-Елизе, след сърдечен удар, оповестяват от фамилията му, представени от френски медии.

Милиардерът бе един от водещите индустриалци във Франция и оставя след себе си голяма империя. Той е дълготраен началник на учредената от татко му Марсел Дасо - Dassault Group, произвеждаща военни, пътнически и бизнес самолети, измежду които са френските изтребители " Мираж " и " Рафал ", както и частните самолети Falcon.

Дасо е притежател и на един от най-четените френски вестници - Le Figaro, a положението му се прави оценка на 27.3 милиарда $, съгласно Индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е 4-ият най-богат французин след Бернар Арно, Франсоаз Бетанкур-Майерс и Франсоа Пино и 5-ият най-богат човек в Европа.

Френски медии го разказват като " началник на една от най-богатите династии във Франция и един от най-влиятелните и мощни фамилни холдинги ".

Дасо има и Dassault Systemes, която дава 3D програмен продукт за компютърно подкрепяне за промишлеността, лозя в Бордо, аукционната къща Artcurial и няколко доста скъпи творби на изкуството.

През дългия си живот той развива и политическа кариера, заемайки поста на закостенял сенатор и кмет.

" Франция губи човек, който посветил живота си да създаде флагман на промишлеността ", съобщи френският президент Еманюел Макрон, наблягайки изключителния му принос за развиването и просперитета на Dassault.

Въпреки консервативните си убеждения, Дасо дава платформа и за демократичните хрумвания във Франция посредством своя Le Figaro. Той годишно показва промените, които съгласно него са нужни на страната, лобира за либерализацията на пазара на труда и понижаване на работната седмица до 35 часа, повишение на заплатите на чиновниците и понижаване на налозите за бизнеса и семействата.

" Франция губи огромен индустриалец; светът на авиацията - пионер; публичното мнение - огромен началник на пресата; а аз, по-просто - другар ", съобщи някогашният президент Никола Саркози, в който Дасо вложи огромни очаквания за промени във Франция.

" Повече надали ще забележим огромни шефове като него: съдбоносен, харесван, леко остроумен, родолюбив. Той освен трансформира работата на татко си в просперираща, само че отвори неговата група към модерността ", сподели Лорънс Парисо, някогашен началник на бизнес групата Medef. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР