Един от ключовите документи за развитието на Пловдив в следващите

...
Един от ключовите документи за развитието на Пловдив в следващите
Коментари Харесай

Фалстарт на Плана за устойчива градска мобилност

Един от основните документи за развиването на Пловдив в идващите години - Планът за устойчива градска подвижност на Община Пловдив за интервала 2022-2023 година, започва с техническа неточност, която ще го забави в допълнение. Създаването на стратегическия план беше оповестено в края на предишния месец, като за задачата започва социална поръчка на обща стойност 372 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Миналата седмица обаче АОП е разкрила основни нарушавания в процедурата по асортимент, поради които поръчката е прекъсната. Според документите в обявлението за издание е записано, че претендентът да написа проекта би трябвало да има осъществен най-малък общ оборот в сферата, попадаща в обсега на поръчката, изчислен на база годишните обороти за последните три завършили финансови години не по-малък от 300 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Според контролиращия орган позволената неизправност съставлява значително нарушаване, защото критерият за асортимент в обявлението е прекалено повишен, което, от своя страна, води до голословно ограничение на кръга на заинтригуваните лица, което е и повода да бъде прекъсната процедурата по член 110, алинея 1, т. 5 от Закон за обществените поръчки.

Тепърва следва документите да бъде модифицирана и поръчката да бъде оповестена още веднъж, което обаче ще забави в допълнение избора на реализатор за създаването на Плана за устойчива градска подвижност на Пловдив (ПУГМ). Според наредбите на Закон за обществените поръчки решението за преустановяване може да се оспорва пред контролиращия орган в период от 10 дни.

Въпреки че от локалната администрация настояват, че грешката е техническа, съгласно Закон за обществените поръчки " механически " могат да са единствено неточности, при които не се постанова да бъде прекратявана цялата процедура. Освен това в хода на събирането на предложения е станало ясно, че ПУГМ е директно обвързван с по този начин наречения транспортен модел, а подобен документ липсва в Община Пловдив и той ще би трябвало да се основава дружно с проекта.

Тодор Тодоров, началник на Дирекция за публични поръчки:

Техническа неточност, ще я отстраним



При съставянето на публичната поръчка за правене на План за устойчива градска подвижност е позволена техническа неточност, изясни Тодор Тодоров, началник на отрасловата дирекция в Община Пловдив.

Става дума за разминаване в обявлението за поръчката и приложената към него техническа документи. Тази неточност е елементарно поправима и незабавно след Нова година ще пуснем поръчката още веднъж в Агенцията, с цел да не се бави процедурата по желание на реализатор, увери Тодоров.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР