Един от безусловните фактори градът да се наложи като перспективна

...
Един от безусловните фактори градът да се наложи като перспективна
Коментари Харесай

Поне пет причини IT компаниите да продължават да инвестират в Бургас

Един от безусловните фактори градът да се наложи като перспективна IT дестинация е Община Бургас, споделят хора от бранша

През юли част от над 50-те работодатели в job board-а на DEV.BG с офиси в Бургас ще се включат в тех академията на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и локалната община, с цел да открият новите нешлифовани диаманти измежду 90 възпитаници от IX, X и XI клас.

Това е следващата самодейност във „ безконечния като морето ” град, който от години работи в посока да задържи своите мозъци и да притегля гении от други точки на страната, написа уеб сайтът dev.bg.

IT секторът в Бургас обезпечава работа на над 2000 експерти. Според данните от job board-а на DEV.BG повече от 470 от тях са специалисти в IT отделите на съответните компании в офисите им в цялата страна, а все още има най-разнообразни отворени позиции в града.

Какви IT компании влагат в Бургас?

Палитрата от работодатели, които оферират тези позиции, също е пъстра, тъй като има представители от целия софтуерен набор. Най-голямата част от тях (41%) са български компании с централен офис в София, Пловдив, Русе или Варна, 31% са задгранични играчи, а 28% са локални IT организации.

Компанията ORBIS Digital Services е една от тях. Тя се ражда през 2015 година, има офис и в София, дава опция за работа и във Варна и в Пловдив (в споделени пространства), а към днешна дата IT екипът ѝ в Бургас наброява над 40 експерти. „ Изборът на локация не беше под въпрос, тъй като като бургазлия мощно имах вяра в IT капацитета на нашия град. През последните години Бургас се радва на доста мощна IT екосистема, а задачата ни в ORBIS постоянно е била да подаваме ръка на локалните гении. Така изградихме резистентен екип на районно равнище, ” споделя Христо Ковачев, CEO на ORBIS Digital Services. Това, с което компанията притегля гении, са разнообразно потребителско портфолио и опцията да натрупат опит с разнообразни технологии, включително AI и data science. Но освен: „ Нашият фокус е да им осигурим мечтаното професионално развиване точно в Бургас. Разпространено е мнението, че доста от младите гении в района се насочват към работа и образование в по-големите градове, само че ние следим противоположната наклонност. Те към този момент могат да работят от всяка точка на страната и Бургас безспорно ги притегля със своя морски сексапил и положително качество на живот, ” добавя Христо Ковачев.

Чешкият снабдител на IT услуги IBA Group стъпва в България преди шест години, като избира да отвори офис в Бургас: „ Голяма част от софтуерните компании са съсредоточени в София, само че ние целяхме да предоставим благоприятни условия на млaдите гении от Бургас. Той е стопански разрастващ се град с капацитет за напредък, само че без повишените разноски за труд в столицата. Този стратегически избор ни разреши да способстваме за локалната стопанска система, да работим дейно на по-малко конкурентен пазар и да се възползваме от софтуерните умения на локалните студенти, ” споделя Таня Енева, HR business partner в IBA Bulgaria, и добавя, че студентите, приключили софтуерното си обучение в локалните университети, избират да работят в Бургас и поради спокойния метод на живот.

Американският колос SoftServe, въпреки това, стартира да оперира от София, а след това — и от Бургас: „ Бургаският ни офис е първият, който открихме отвън столицата, и сме извънредно удовлетворени от избора си. Бургас е един от градовете в България със мощен капацитет. Тук има отлични експерти. Освен това се заселиха и много IT експерти от Украйна и страните от района, което допуска, че градът има какво да предложи на целия бранш и че може да бъде считан за привлекателен център за софтуерни експерти, ” споделя Андон Симеонов, Country Manager в компанията.

Българската компания TechnoLogica е една от първите IT компании, които излизат от столицата и отварят офис в Бургас през 2014 година

„ Тогава градът към този момент се оформяше като положително място за живеене и бе очевидно, че са разпознати ролята и вероятностите за развиване на осведомителните технологии, ” споделя Георги Георгиев, началник на бургаския офис на TechnoLogica, които са част от настоятелството на една от огромните гордости на града — Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения. В момента IT екипът на компанията в Бургас наброява 17 специалисти. Те имат опцията да работят по значими национални планове от родния си град, като да вземем за пример системата за ръководство на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас (ИСУВ), която избави човешки животи.

Musala Soft, която към този момент е част от Qinshift, стъпват в Бургас година по-рано. „ През 2013 година Бургас беше прочут като един от най-бързо разрастващите се градове в България с голям брой начинания и планове, привличащи младежите и бизнеса. Десет години по-късно Бургас непрекъснато развива позициите си на привлекателно място с стабилно развива инфраструктура, културна, обществена и икономическа среда, ” споделя Белчо Ботев, Infrastructure & Operations Architect в Musala Soft – Бургас.

Академичните гении на Бургас и brain gain поддръжката на бизнеса

Историята е потвърдила, че нищо стойностно не се случва инцидентно, нито се развива във вакуум. Нужен е подобаващ подтекст и Бургас предлага подобен.

Общината е четвъртата по величина в страната с близо 197 хиляди души, а популацията в трудоспособна възраст в цялата област е 58.9%. Интересът към Бургас не стопира да пораства, като сега се построяват двата нови квартала „ Хоризонт ” и „ Мадика ”, които притеглят гении от прилежащите области Ямбол, Сливен и Стара Загора. Градът е атрактивна дестинация за работа и бизнес и поради отзивчивите си благоприятни условия, включително летището, което е обслужило 1.63 млн. пасажери през 2021 година до и от 85 дестинации.

Секторът на образованието в града и най-много качествената подготовка безспорно са измежду основните фактори IT фирмите да влагат в него. В Бургас има два университета — „ Проф. доктор Асен Златаров ” (държавен) и „ Бургаски свободен университет ” (частен), четири колежа, филиал на „ Национална художествена академия ” и 59 учебни заведения и гимназии. Дванадесет от тях са професионални и в тях се образоват над 6 000 ученика в разнообразни посоки, а едни от най-желаните (наред с езиковите гимназии и ПМГ „ Академик Никола Обрешков ”) са ПГ по компютърно програмиране и нововъведения, която беше открита през 2018 година, ПГ по механоелектротехника и електроника, където се учат и „ Компютърни мрежи ”, „ Микропроцесорна техника ”, „ Промишлена електроника ” и „ Мехатроника ”, и ПГ по електротехника и електроника „ Константин Фотинов ”, която също предлага часове по компютърни технологии.

В тази подпомагаща IT бизнеса академична среда фирмите не стопират да си партнират с образователните заведения. „ В бургаския ни офис работят 58 IT експерти, като огромна част от тях са релокирани от интернационалните ни клонове. Успешно привлякохме локални експерти посредством партньорства с Бургаския свободен университет. С тях си сътрудничим по стратегии за образование на студенти и канали за набиране на чиновници, а задачата ни е да сътворяваме квалифицирана работна мощ, която да способства за нашия триумф и да е от изгода за общността, ” споделя Таня Енева от IBA Bulgaria. Компанията има извънредно съдействие с университета и всяка година провежда безвъзмездни курсове по програмиране за студентите. IBA Bulgaria и Бургаски свободен университет си партнират и по план „ Студентски практики ” на МОН. В допълнение компанията обновява компютърната лаборатория в университета и е главен спонсор на неговия „ Клуб по спортно програмиране “. „ За втора поредна година организираме безвъзмезден триседмичен курс за учениците от ПГ по електротехника и електроника „ Константин Фотинов ”. Те имат опция да се срещнат с операционната система BS2000, както и да създадат първите си стъпки в писането на систематичен програмен продукт за нея, ” добави Таня Енева, като самодейността е взаимен план на ПГЕЕ „ Константин Фотинов ”, Бургаски свободен университет и IBA Bulgaria и се финансира по Модул 2 на националната стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера ”.

Иван Господинов, Service Delivery Manager, Pontica Solutions

Миналата година българската BPO и ITO компания Pontica Solutions отвори офис и в Бургас и една от аргументите е високото равнище на образование на фрагментите: „ Разширяването ни в Бургас не е по никакъв начин инцидентно и то се дължи на няколко фактора. На първо място, локалните учебни заведения, университети и академии, които приготвят висококвалифицирани и стимулирани експерти в разнообразни области. Към днешна дата имаме дребен IT екип в Бургас, който с високото си равнище на познания и експертиза изцяло удостоверява упованията ни. В момента работим интензивно върху разширението на сегашните ни екипи и прибавяне на новаторски и високотехнологични клиенти към портфолиото ни, които считаме да развиваме във всички наши местоположения, в това число в Бургас, ” разяснява Иван Господинов, Service Delivery Manager в Pontica Solutions. Компанията си партнира интензивно с две гимназии — ПГ по компютърно програмиране и нововъведения и езиковата гимназия „ Г. С. Раковски ”, на които е дарила съоръжение и техника.

Белчо Ботев, Infrastructure & Operations Architect, Musala Soft

Белчо Ботев от Musala Soft добавя, че огромна част от сътрудниците му са приключили водещите просветителни институции в Бургас, с които компанията си сътрудничи дълготрайно, измежду които университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”, Бургаския свободен университет, ПМГ „ Акад. Никола Обрешков ”, ПГ по компютърно програмиране и нововъведения, на която компанията е съосновател и част от борда. „ Партньорството ни е в двете посоки — гимназиите и университет „ Асен Златаров ” да вземем за пример са патрони на състезанието CodeIT, който организираме от основаването си. Ключово е, че дружно обменяме и осъществяваме хрумвания за все по-привлекателен Бургас. ” Musala Soft поддържа Хакатон-Бургас, националните кръгове на Националната олимпиада по информатика, летните IT шампионати, които се организират в града, Code of the Future и доста други.

Международната компания SoftServe също си сътрудничи интензивно с образователните заведения в Бургас: „ През месец май се включихме в Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Редовно участваме и организираме разнообразни IT академии, събития и кариерни конгреси с университетите, като работим интензивно с университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”, ” споделя Андон Симеонов, Country Manager.

TechnoLogica също поддържат и вземат участие с експертиза в доста просветителни начинания в града — „ Обучение за ИТ кариера и умения ”, хакатони, конференции, кариерни конгреси. „ Стажантската ни стратегия има огромен принос в тази посока. Инвестираме обилни запаси, с цел да подкрепяме развиването на IT образованието и опциите за реализация на младежите в Бургас. Наши сътрудници водят лекции в университет „ Асен Златаров ”, тази година бяха рецензенти на дипломните работи на зрелостниците в ПГ по компютърно програмиране и нововъведения, журират надпревари и споделят опита си в специалността, ” добави Георги Георгиев.

Защо IT екоситемата в Бургас е толкоз мощна?

Всички компании, с които разговаряхме, споделиха, че един от безусловните фактори градът да се наложи като перспективна IT дестинация е Община Бургас. Тя е най-активната в България във връзка с самодейната връзка с организации от бранша (според думите на ръководителя на АIBEST Илия Кръстев), непрекъснато поддържа корпоративни начинания (напр. академията за програмиране Dev. Inc. на ORBIS Digital Services, благотворителния волейболен шампионат на Pontica Solutions и конференцията „ AI-Chat GPT революцията “ на IT Talents), и „ има най добре построени структури за съдействие с IT бизнеса ”, както показва Андон Симеонов от SoftServe.

Други основни сътрудници на IT работодателите са ИКТ Клъстер Бургас и DIGIHUB, които съставляват софтуерния бранш в града и Югоизточна България и провеждат срещи с бизнеса и събития за гениите, като например „ Дигитален ноември ” и хакатона „ Бургас блус ” за бизнес хрумвания, свързани с цифровизация в региона на морската стопанска система и устойчивата приложимост на естествени запаси.

„ Като съучредител на ИКТ Клъстер Бургас постоянно беседвам с представители на IT компании с интерес да влагат тук. Не е нужно доста, с цел да ги убедя в преимуществата на града и в изгодите от това да се построи резистентен хъб на цифровите технологии. Често ме питат дали не се тормозя, че тези нови компании ще привлекат фрагментите ни, само че истината е, че това е единственият метод да се обезпечи в действителност стабилно развиване на локалната IT екосистема, ” сподели Христо Ковачев, CEO на ORBIS Digital Services.

Иван Господинов от Pontica Solutions удостоверява: „ Ключови фактори да отворим офис в Бургас е бизнес климатът, който локалната власт съумява да сътвори и развие в продължение на години, както и екосистемата, която е доста дейна в устрема си да подкрепи стопанската система на града и района. ”

Burgas.dev е още една позната IT общественост и също провежда доста събития взаимно с софтуерни и университетски играчи в града. Сред събитията с по-дълъг стаж се подреждат пътуващата из цялата страна конференция BurgasConf, която се организира от 2013 година насам, Burgas Game Jam, който през февруари се състоя за седми път, и двудневната IT конференция Digital4Burgas, която тази година видя четвъртото си издание. Постоянно се раждат и нови събития, като да вземем за пример RemoTion fest Burgas, който се организира за първи път т.г. сред 21-25 юни. Петдневното събитие за цифрови номади, фрийлансъри и IT експерти се провежда от община Бургас и е част от тактиката ѝ за интелигентен град.

Други магнити бизнесът и гениите да избират Бургас

В началото на юли стартира и едномесечното гратис лятно учебно заведение по програмиране Coding Kids Burgas, което се провежда от община Бургас и ПГ по компютърно програмиране и нововъведения. В него ще се включат близо 400 деца. Тех академията на AIBEST и общината също е безвъзмездна и в нея ще вземат участие възпитаници от ΠГ пo ĸoмпютъpнo пpoгpaмиpaнe и инoвaции, ΠГ пo eлeĸтpoтexниĸa и eлeĸтpoниĸa и дeцa oт нaциoнaлнaтa пpoгpaмa „ Oбyчeниe зa ИT yмeния и ĸapиepa ” нa МОН.

Но с изключение на IT събития Бургас има още доста какво да предложи. Например тук ще се намира първата в България анаеробна апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци, от които ще се получават компост и метан за електричество и топлинна сила. Предвижда се до четири години в града да отвори многопрофилна болница за лекуване на детски заболявания, което би било от интерес за всеки работещ родител. Бургас е и първият град в страната, който внедри изцяло автоматизирана система за отпадък. Тя отстрани неприятните гледки и миризми по пътя към офиса, а след работа заетите могат да разхлабен в спа центъра на античното населено място Аква Калиде, който занапред ще се уголемява.

Няма по какъв начин да подминем и наситената културна стратегия на града през цялата година, като лято 2023 ще бъде изключително горещо, тъй като Бургас ще го посрещне с рекорден брой събития, фестивали и имена, които ще подминат столицата — Franz Ferdinand, Teen boom fest и скейт фестивал, Morcheeba, рок шоуто Storm In Human Form, Джулай уикенд, Sophie Ellis-Bextor, тунинг фестивал, Black Eyed Peas, Егаси феста, Spice music festival, Международен кино фестивал, Международен фестивал на куклите… Лятото ще бъде толкоз наситено със събития, че има действителната опция интензивният сезон в Бургас да продължи и след август и да притегли освен нови туристи, само че и нови гении. А в случай че решат да останат, могат да разчитат и на смислена работа в спокойна среда.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР