Един месец след трусовете в Турция се опитва да се

...
Един месец след трусовете в Турция се опитва да се
Коментари Харесай

Месец след трусовете в Турция: 1,5 млн. души остават без подслон

Един месец след трусовете в Турция се пробва да се възвърне при големи компликации. 1 милион и половина души остават без заслон. Градове от палатки и контейнери се появиха на мястото на разрушенията. 2 милиона души напуснаха засегнатите региони и искащите да се изселят се усилват. За тях управляващите обезпечават безвъзмездни полети и влакове.

В Сирия бедствието докара до друго - усилва се броят на смъртните случаи от холера. Има опасения, че заболяването може да се популяризира и в Турция. Почти 52 хиляди са жертвите в Турция и в Сирия, оповестява Българска национална телевизия.

По данни на Организация на обединените нации след бедствието има общо 210 милиона тона парчета. Ако бъдат насъбрани до височина от 1 метър, руините ще обзет територия от 100 квадратни километра, колкото е размера на Барселона.

Заради бедствието Турция изгуби 8 милиарда и половина $ от валутния си запас. Днес Саудитска Арабия подписа съглашение с Турската централна банка да направи депозит от 5 милиарда $. Това освен е знак за доближаване сред Рияд и Анкара, само че и финансова инжекция за ръководещите в Турция преди президентските и парламентарни избори през май.

Над 160 хиляди здания са разрушени или с тежки вреди. Серия от неточности са направени през годините. Преди преизбирането си през 2018 година президентът Ердоган афишира строителна прошка - т.е. узаконяват се голям брой здания, издигнати в нарушаване на градоустройствените проекти. 247 души са задържани поради срутените здания, проверяват се още 322-ма обвинени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР