Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта и

...
Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта и
Коментари Харесай

Гешев за Прокопиев: Ако Брендо си открие два сайта, трябва ли да спрем да го разследваме?

Един кръг от медии, които претендират, че пазят независимостта и върховенството на закона, през последните седмици организираха акция от лъжи, напън и мрънкане в посолства. Така основният прокурор Иван Гешев разяснява оправдателните присъди по делото за продажбата на държавния дял в EVN. В рамките на процеса на първа инстанция беше оправдан издателят и предприемач Иво Прокопиев.

„ Подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Арабаджиев, подсъдимия Банев, подсъдимия Миню Стайков, обвинените Бобокови – всички те са почтени до доказване на противното (…) Ако приказваме за нарушителя Брендо, единствената аналогия, която може би е изцяло инцидентна, са част от бранителите. (…) Когато разследваш несъмнено лице, то обвързва това с обстоятелството, че е притежател на медии. Означава ли това, че в случай че нарушителят Брендо си основе два уеб страницата, той не би трябвало да бъде разследван? “, запита Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
Той очевидно се подразни на въпроса какви ще са последствията от следствието на Антикорупционния фонд за присъединяване на някогашни и сегашни магистрати в скица за кражба на цялостен работещ бизнес. „ Да кажа ли кой влиза в Антикорупционния фонд – един някогашен публицист от „ Капитал “, един сегашен публицист от „ Капитал “, сътрудник Сашо – забравих му името, както и други хора. На мен ми е ясно тези хора какво вършат. Това, което споделят, дали е истина, е втори въпрос, това ще ревизира Градска прокуратрура “, съобщи Гешев.

СГП стартира разпити по следствието на Антикорупционния фонд - „ Осемте джуджета “ То е за отнемането на асансьорния бизнес на Илия Златанов
Той добави, че са почнали и инспекции на две производства от инспектората на ВКП.



„ Прокуратурата не се тормози да ревизира всичко, което попада в медиите – без значение дали са 8 джуджета (по името на ресторант с централна роля в следствието на АКФ – б.р.), 10 дребни негърчета, някакви други комикси – всичко ревизираме с идентичен стандарт “, акцентира основният прокурор.

Наказателен кодекс е морално стар

Главният прокурор пристигна в Народното събрание, с цел да показа доклада на държавното обвиняване. 99,6% от следствията са завършили в откритите от закона периоди. Над 70% от тези производства са решени в период от 7 до 8 месеца.

Делът на оправданите лица е 2,5%, при 2,7% за 2018 година Делът на наказаните и глобени с влезнал в действие правосъден акт е 97,5%. „ На едно от първите места сме в Европейския съюз “, означи още Иван Гешев.
Снимка: Ладислав Цветков
Той означи, че Наказателният кодекс „ е морално остаеял “, „ кърпен десетки пъти “ и в следствие контролира публични връзки, които към този момент не съществуват, до момента в който не урежда нововъзникнали такива. За образец той даде нуждата от прецизиране на текстовете за закононарушения по работа, корупционни закононарушения и подкупа в частния бранш.

В близкия месец прокуратурата ще показа експертно предложение за съответни промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР