Един килограм ягоди (40 леи - 16 лв.) струва повече

...
Един килограм ягоди (40 леи - 16 лв.) струва повече
Коментари Харесай

Ягодите в Румъния - по-скъпи от месото

Един кг ягоди (40 леи - 16 лева.) коства повече от един кг месо (30 леи - 12 лева.), откри инспекция на Българска телеграфна агенция.

И макар че реколтата е добра, а локалните плодове са по-сладки от вносните, цената оставя у потребителите горчив усет и те се въздържат да купуват. 1 ягода излиза 1,4 леи (0,056 ст.), една тарелка от 500 гр. - 20 леи (8 лева.). 

“Това са цени като за екзотични плодове ”, разясняват недоволни клиенти. А производителите дават обещание цената да падне до 15 леи (6 лева.) на кг.  - толкоз костват сега вносните ягоди. 

Най-скъпи са плодовете в столицата Букурещ, само че и в румънския град Клуж цената е висока. Килограм румънски ягоди там коства 35 леи (14 лв). За съпоставяне, цената на кг свински врат е почти 33 леи (13 лева.), осведомят локалните медии в Клуж.

Миналата година по това време кг ягоди се продаваше за 20 леи (8 лева.). 

Експертите в страната предвиждат рекордно високи цени и за черешите. “Тези плодове ще се появят на рафтовете на супермаркетите и на пазарите през май, само че малко на брой ще могат да си разрешат да ги купят ”, разяснява Мариус Роман, експерт по зарзаватчийство, представен от румънската телевизия Антена 3. По негова информация черешите ще се продават за към 15 леи (6 лева.) в овощните стопанства, а крайната цена по пазарите и супермаркетите ще доближи 30 леи (12 лева.). 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР