Един живот ми стига, за да остана вечна - възкликва

...
Един живот ми стига, за да остана вечна - възкликва
Коментари Харесай

Живей така, че да останеш вечен: Из поетичните опити на Корнелия Нинова

" Един живот ми стига, с цел да остана безконечна " - възкликва в рими преди 42 години една госпожица от Мизия, която през днешния ден познаваме като изявен политик. С името Корнелия Петрова локалният вестник " Работнически порив " е съхранил поетичните опити на водача на българските социалисти. Тогава тя е ученичка в локалната прогимназия " Цанко Церковски ". 

Години по-късно като възпитаничка на Националната гимназия за антични езици и просвета тя още веднъж сътрудничи на вестника като стажант през лятната почивка. Ученолюбива, настъпателна и целеустремена - по този начин я помнят в редакцията на вестника и в учебното заведение в Мизия. 


" Още от първото мъничко стихотворение, което прочетох, разбрах, че от нея би могло да излезе и поетеса, и журналистка, само че тя не се насочи към тази сфера ", показа Галина Йолкова от Мизия. От 1985 година до 2019 година тя е основен редактор на локалния вестник.

Поетичните настройки на бъдещия политик изгряват на страницата за гении на " Работнически порив ". Така по това време се е наричал локалният вестник. 



" От стихотворение на стихотворение в нея проличава едно отърсване от наивитета и намиране на личното " аз ". Началото е доста обещаващо  и то би трябвало да послужи като основа, върху която Корнелия Петрова би трябвало да гради ", четем в представянето на детето - създател в " Работнически порив ".

" Живей по този начин, че да останеш безконечен " - прокламира в стихотворението си " Един живот " тогава седмокласничката Корнелия Петрова, в този момент водач на българските социалисти.

" Корнелия е останала в съзнанието ми като един упорит човек, човек, който реализира задачите си, при нея отвод няма. Не мога и няма да стане - при нея нямаше и като ученичка. Тя знаеше какво желае и с всички старания постигаше задачите си ", описа Петя Тодорова, която познава водача на Българска социалистическа партия от ученическите години.

Снимки: Ива Антонова

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР