Един ден след получения сигнал за Попския плаж съвместна група

...
Един ден след получения сигнал за Попския плаж съвместна група
Коментари Харесай

Не се шашкайте, ако глътнете морска вода! Няма страшно

" Един ден след получения сигнал за Попския плаж взаимна група на РЗИ дружно с локалните управляващи посетиха региона, с цел да търсят заустване. Аз не виждам там къде може да има заустване, като нищо не работи, тъй като огромният комплекс е недовършен. Аз не мога да си обясня за какво хората мислят, че в случай че има замърсяване, ние ще го скрием. Защо да го крием? Нито имам хотел на морето, нито съм концесионер на плаж. Ако има замърсяване, то ще се види, а колкото повече мълчиш – толкоз по-зле ".

Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Проучване на Софийския университет и Асоциация " Активни консуматори "  за чистотата на родните плажове сподели, че от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие  7 са мръсни. На Попския плаж в Царево проучването открива превишение на нормите за ешерихия коли четиридесет и един пъти.

" Ще вземем проби и ще забележим какво ще излезе. Възможно е. Не слагам под подозрение нито правото на всяка една организация да прави проучвания за лична сметка, нито квалификацията на хората, които са го правили. Не се съблюдава методиката, а тя е доста значима. Ние също можем да хванем едномоментно на някой плаж, както те са го създали след значителни превалявания. Разберете, всичко, което е по повърхността, се влива еднократно в морето доста бързо, само че морето е огромно, разрежда и се самопочиства ", акцентира основният здравен контрольор.

" Ние изследваме 116 пункта по цялото Черноморие. Взимаме най-малко по 16 проби на сезон. Като се стартира от края на май месец до септември най-малко по 16 пъти от тези 116 пункта взимаме проби, което прави към 1800 проби. Ако се хване отклоняване, наложително след 24 часа се прави нови проба, с цел да забележим от кое място идват нещата ", изясни той пред bTV.

" В момента няма нечисти плажове. Цялата информация, която ние получаваме, се качва в уебсайт на Европейската комисия, където може да се види във всеки един миг на какви условия дава отговор плажът. Възможно е да се получи краткотрайно замърсяване на плаж. В началото на сезона имаше по Северното Черноморие. След 24 часа видяхме, че пробите се възстановиха. Няма открита норма за замърсяване. Ешерихия коли и ентерококи са индикативни индикатори, които сочат, че може да има замърсяване ", добави доцент Кунчев.

" Ние можем и сме затваряли плажове, без да е имало наднормено замърсяване, тъй като сме получавали информация за аварирала пречиствателна станция. Това лято не е имало подобен случай ", сподели още той.

Летните вируси

" Аз персонално за 30-годишната си процедура не знам за случай, при който някой да се е разболял от каквото и да е заболяване, попадайки в морската вода или гълтайки морска вода по случайност. Летни вируси има всяка година. Много е особено, че те се появяват при най-високи температури. Най-често се предават през храна, нечиста вода, нечисти ръце или въздушно-капков път. Преминават бързо, само че са неприятни ", акцентира доцент Ангел Кунчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР