Един ден козарят Калди решил да опита странните плодове, които

...
Един ден козарят Калди решил да опита странните плодове, които
Коментари Харесай

Как козите откриха кафето

Един ден козарят Калди решил да опита странните плодове, които козите му пасат и по този начин открил кафето. Deutsche Welle споделя интересната история на обичаната на милиони хора напитка и нейния генезис.

Откъде идва кафето?

Милиони хора по света пият кафе всекидневно - а то постоянно идва от Етиопия. След златото кафето е най-големият експортен шлагер на източноафриканската страна. Пресните зърна се опаковат в чували по 60 кг, от които годишно Етиопия изнася по над 140 милиона. Който желае да откри от кое място тъкмо идва кафето, би трябвало да предприеме едно малко странствуване.

Забравеното градче

Почти никой не е чувал за Бонга в югозападна Етиопия. Глобалната кафеена индустрия наподобява от дълго време е не запомнила градчето. Бонга се намира посред 500 квадратни километра субтропически гори, на всички места има кафеени плантации и див мед. Някога районът се наричала " Кафа " и оттова - съгласно легендата - идва и понятието " кафе ".

Любопитният козар

Кафето в Бонга евентуално е било намерено през шести век. Според легендата, козарят Калди видял по какъв начин неговите кози пасат червени плодове от един шубрак, какъвто той до тогава не бил виждал. След това животните започвали да подскачат много разгорещено. Калди решил да опита мистериозните плодове и по този начин разкрил кафето.

Сто % био

Днес Етиопия е най-големият производител на кафе в Африка. " Черното злато " се създава най-вече от дребни фермери. Тъй като те не могат да си разрешат да купуват торове и скъпо съоръжение, зърната са изцяло чисти и органични. От развъждането на кафе се препитават 15 милиона етиопци. Страната изнася кафе за съвсем един милиард $ годишно.

Природна фабрика за кафе

Решаващо за качеството на кафето е местоположението на плантацията. За кафените зърна най-благоприятна е височината сред 900 и 1800 метра над морското ниво. А в случай че в близост има гори, както е в Бонга, поради сянката, която вършат дърветата, плодовете зреят по-бавно - по този начин зърната стават по-големи и имат по-интензивен усет.

Сладка спомагателна облага

Гората към Бонга притегля и медоносните пчели. Навсякъде в региона селяните продават на сергии мед - от тъмнокафяв през жълт до напълно ярък. От меда се създава и известното етиопско вино " Тей ".

Плодовете на гората

" Никога няма да отида в града и да се откажа от всичко това тук ", споделя пчеларят Мируце Хабтемариам и сочи гората към селото. В региона пораства всичко, от което се нуждаят хората. Пчеларят да вземем за пример отглежда и кардамон, и дълги зелени чушки, и банани.

Прясно приготвено кафе

Естествено в Бонга е оживяла и прастарата етиопска кафеена гала: суровите зелени зърна се пекат на горещи въглени, след което се смилат с дървена мелничка и най-сетне се варят в глинен съд. Рядко можеш да опиташ толкоз прясно сварено кафе. Етиопците прочее го назовават " Буна ".

Всичко друго, само че не и горчиво

Кафето от района е с високо качество и е с доста разнородни вкусови оттенъци - някои зърна имат усет на вино с нотки на жасмин и портокал, усетът на други припомня стафиди, теменужки и манго, или пък ягоди, череши и проличава. Смята се, че в Етиопия има към 6000 разнообразни сорта кафе.

Произведено в Етиопия

Преди пет години в Бонга е открит музей на кафето, на който се разчита да способства за известността на градчето. Но кафеената индустрия на страната би трябвало да навакса доста - освен с цел да има по-голям триумф на международните пазари, само че и с цел да се усилят облагите на етиопците от тяхното над хилядагодишно изобретение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР