Eдин дългоочакван проект – кино Космос“, е напът да се

...
Eдин дългоочакван проект – кино Космос“, е напът да се
Коментари Харесай

Млади архитекти връщат на пловдивчани перлата кино „Космос“

Eдин дълго чакан план – кино „ Космос “, е напът да се трансформира в мултифункционален и съвременен център за просвета. Възстановяването на емблематичното кино навлиза в своята крайна фаза – подготвен и координиран с инстанциите е техническият план за соц перлата. Негови създатели са архитектите Димитър Балджиев, Елена Балджиева и Инес Янкова, които показаха плана си в Голямата конферентна зала на Дома на културата „ Борис Христов ” в наличието на кмета на града Здравко Димитров, зам-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на регион Централен Георги Стаменов.  



Старите пловдивчани обичат и помнят постройката в антентичния й тип, по този начин както я бе проектирал преди време фамозния арх. Любомир Шинков. Сега постройката се реставрира и младия екип на „ Тектоника-Б “ е реализатор на публичната поръчка с предмет „ Изготвяне на механически план и практикуване на авторски контрол по време на строителството на обекта „ Ремонт на постройка на кино „ Космос “, Пловдив, ул. Гладстон № 48 “. 



Тяхната разработка включва зала, предверие с две по-малки, гъвкави презентационни пространства, изложбени площи, и кафене със зони вън и вътре. Залата предлага опция да се употребява както за кино, по този начин и за театрални представления, концерти, презентации, характерни пробни аудио-визуални спектакли, събрания. В залата са планувани 599 места и е препоръчано ново акустично решение, отговарящо на разнообразната типология на евентуално провежданите събития. Обновени, фоайетата ще бъдат доста по-отворени с благоприятни условия за елементарно преконфигуриране на отворените зони в пространства за изложения, презентации, семинари, образования, разисквания и обществени полемики.



Архитектите резервират присъстващият геометричен пирамидален претекст, в екстериора и интериора и то не престават в нови начупени акустични структури. Гъстото отвесно членение на гипсови ламели в коридора под трибуната и в централния отвор в залата въодушевява решенията за софитите.

Фасадните бетонови панели се резервират, каменните облицовки от врачански камък се построяват отначало, отвесните фрезования в декоративната мазилка служат като растер за ново ефектно фасадно осветяване.

Припомняме, че сагата с кино „ Космос “, познато на пловдивчани и като кино „ Комсомол ” се точи от години, поради разногласия за авторските права. По времето, когато кмет на Пловдив беше Славчо Атанасов се направи изменение в настоящия организационен проект с концепцията земята да бъде продадена, а киното – съборено и на мястото му да се вдигне многоетажен паркинг. Общинският съвет обаче се опълчи, а предприемчив комитет под името „ Да спасим кино „ Космос ”, с редица начинания, притегли общественото внимание към казуса. Темата за паркинга постепенно отшумя и киното се резервира. В годините посредством напъните на инициативния комитет и група жители в постройката бяха осъществени редица козметични поправки. Ала кино залата остана затворена за гости. Едва през 2019 година бе разгласен конкурс за абстрактен план. Спечели го архитектурно бюро „ Тектоника-Б ”. 



С днешна дата обаче сметките демонстрират, че плана ще се оскъпи от първичните 4.6 млн. лева най-малко до 7 млн. лв. – поради галопиращото повишаване на строителните материали. Кметът Здравко Димштров обаче увери присъстващите, че този пък общината няма да се откаже и ще докара до край реализацията на този знаков за града обект. 
Кой е архитектът, който стои зад „ Тектоника-Б ”?
Арх. Димитър Балджиев е роден през 1990 година в София, само че е израснал в Пловдив. Защитава бакалавърска степен по архитектура в Лондон Метрополитън и магистърска степен в Hochschule Anhalt - Dessau Institute of Architecture, Десау, Германия. Интересува се от архитектура и технологии с необикновен интерес към новаторските способи за дизайн и цифровата манифактура. Отличен е с първа награда „ Робърт Оксман ” за най-хубава дипломна разработка.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР