е мастноразтворим витамин, който оказва голямо влияние върху системите на

...
е мастноразтворим витамин, който оказва голямо влияние върху системите на
Коментари Харесай

8 признака, че тялото ви отчаяно се нуждае от повече витамин D

е мастноразтворим витамин, който оказва огромно въздействие върху системите на нашето тяло- от обезпечаването на калций за нашите кости до подсилване на нашата имунна система. Обикновено получаваме този витамин от храни, добавки и слънчевите лъчи, само че когато нещо се обърка и ние сме изправени пред дефицит на витамин D, системите на тялото стартират да работят не изключително добре.

Ето кои са най-често срещаните признаци на ниски равнища на витамин D:

1. Потене на главата

Има голям брой признаци, които могат да покажат, че равнището на витамин D е ниско. В научната литература се разказва несъразмерното изпотяване на новородените като един от ранните признаци за липса на този витамин. Един от най-очевидните признаци на дефицит на витамин D при възрастни е несъразмерното изпотяване на главата спрямо останалата част от тялото. Ако главата ви изпотява доста, това може да е обвързвано с неналичието на витамин D във вашето тяло и може да се наложи да се консултирате с Вашия доктор.

2. Болка в костите

Липсата на витамин D може да повреди способността на организма да доставя калций в костната тъкан, което може да докара до намаляване на костите. Дефицитът на витамин D може да бъде обвързван с разнообразни мускулно-скелетни болки, по-специално с болежка в тибиалната кост. Препоръчва се да се обезпечи дневен банкет на нужното количество витамин D, с цел да се избегне костна болежка, костни фрактури и свързани болести като остеопороза.

3. Мускулна болежка

Витамин D визира освен нашите кости, само че и нашите мускули. Липсата на този витамин може да провокира мощна мускулна болежка, уязвимост, понижена мускулна маса и неприятно възобновяване на мускулите след интензивна физическа интензивност. Ниските равнища на витамин D могат също да причинят хронична необятно публикувана болежка в тялото, което е един от главните признаци на фибромиалгия.

4. Слаба имунна система

Витамин D играе голяма роля в подсилването на нашата имунна система. Лекарите започнаха да употребяват този витамин за лекуване на инфекции от дълго време, преди да бъдат открити антибиотици. Например пациентите с туберкулоза са били изпращани в санаториуми, където са били изложени на слънчева светлина, която, както лекарите считали, непосредствено е убивала инфекцията. Така че, в случай че страдате от чести вирусни инфекции, ниските равнища на витамин D може да са повода.

5. Умора и уязвимост

Често сме склонни да приписваме умората и слабостта на забързания метод на живот или неналичието на сън. Оказва се обаче, че неналичието на витамин D в организма също може да бъде причина. Проучване, което следи резултата на добавката на витамин D върху пациенти с отмалялост, демонстрира доста понижаване на признаците на отмалялост след нормализиране на равнищата на витамин D.

6. Бавно зарастване на рани

Проучване демонстрира, че 12 седмици от приемането на витамин D води до доста понижаване на раните при пациенти с диабетна язва на краката. Учените имат вяра, че витамин D има позитивен резултат върху стабилизирането на равнищата на кръвната захар и холестерола при изследваните пациенти. Ако раните ви зарастват постепенно (особено в случай че имате диабет), обърнете внимание на равнището на този витамин в тялото си.

7. Косопад

Има доста фактори, които могат да провокират косопада, а дефицитът на витамин D е един от тях. Липсата на този витамин може да докара до изтъняване на косата и загуба на коса. Витамин D играе неразделна част от процеса на напредък на косата сега на пораждане на косата и може да се употребява като добавка, ориентирана към косопада.

8. Тревожност и меланхолия

Витамин D е неповторим витамин, който въздейства върху доста елементи от тялото ни, в това число мозъка. След като витаминът се употребява от храната или се синтезира в кожата ни, той освобождава невротрансмитери като допамин и серотонин, които въздействат върху действието на мозъка. Според учените неналичието на витамин D може да докара до тревога, меланхолия и даже може да бъде обвързвана с психологични болести, в това число шизофрения.
Ако имате някакви признаци на недостиг на витамин D, планирайте посещаване при Вашия доктор, който ще ревизира равнището на този витамин в тялото и ще ви предпише нужната доза витамин D.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР