Дясноцентристите на Европа скърбят за напускането на втори високопоставен консервативен

...
Дясноцентристите на Европа скърбят за напускането на втори високопоставен консервативен
Коментари Харесай

Оттеглянето на Курц е допълнителен удар върху дясноцентристите в Европа

Дясноцентристите на Европа скърбят за напускането на втори почитан закостенял водач в границите на един месец, защото канцлерът на Австрия Себастиан Курц разгласи в събота вечерта, че ще подаде оставка поради обвиняванията, че предизвиква потреблението на обществени средства, с цел да си купи позитивно отразяване в медиите, написа " Гардиън ".

Падането от пиедестала на 35-годишния водач на Австрийската национална партия (ÖVP) идва единствено седмици откакто нейната сестринска партия в Германия не съумя да запълни мястото, оставено от напускащия канцлер Ангела Меркел и катастрофира с най-лошия резултат в своята история на федерални избори.

Привържениците на австрийския водач се надяват той да продължи да дърпа конците в ролята си на ръководител на ÖVP и водач на парламентарната група след Александър Шаленберг, дълготраен съдружник на Курц и сегашен външен министър, поема поста канцлера през идната седмица.

" Това, от което се нуждаем в този момент, са постоянни условия ", сподели Курц пред кореспонденти във Виена, като в същото време отхвърли същността на обвиняванията в корупция. " Така че, с цел да разреша задънената обстановка, желая да направя място за попречване на хаоса и обезпечаване на непоклатимост. "

Бързото предаване на властта на Шаленберг отблъсква надвисналия избор на съмнение, който евентуално би могъл да докара до отстраняването на партията на Курц от власт в интерес на разрушаващо идеологията държавно управление на националното единение сред австрийските социалдемократи (SPÖ), зелената партия, демократичната Neos и крайнодясната партия на свободата (FPÖ).

Чрез неотложно прекосяване към задните столове Курц също ще завоюва депутатски имунитет - макар че австрийският ежедневник Der Standard заяви в неделя, че напускащият канцлер персонално ще подаде молба за унищожаване на специфичната привилегия, с цел да може да потвърди своята непорочност.

Бързо завръщане на власт - нещо, което Курц реализира с увеличено болшинство след разпадането на съдружното му държавно управление с крайната десница по по този начин наречената година - наподобява малко евентуално.

Твърденията, довели до оставката на австрийския канцлер, за първи път излязоха нескрито предходната сряда, откакто австрийските, финансовото министерство, централата на партията му и една от най-мощните медии в страната.
 Курц хвърли оставка
Курц хвърли оставка

След корупционния скандал и апелите да се отдръпна

Прокурорите подозират, че мрежа от консервативни политици към Курц са употребявали обществени средства от финансовото министерство, с цел да купуват удобно отразяване в медии, както и за " финансиране на отчасти манипулирани социологически изследвания, които обслужват извънредно партийни политически ползи ".

Въпреки че прокуратурата не е показала съответни вестници, притежателите на таблоида Österreich предходната седмица излязоха с изказване, в което отхвърлят отчетите, че са подсигурили удобно отразяване на Курц и неговата партия в подмяна на парите на данъкоплатците. През последните две години медийната група на Österreich е получила 1,33 милиона евро за реклами, пуснати от финансовото министерство.

Тонът на текстовите известия, които демонстрират осведоменост на Курц за тези подмолни покупко-продажби, шокира австрийската общност, както и тяхното наличие, като нормално общителният канцлер и неговите сътрудници разказват политическите противници като " магарета ".

Австрийският президент Александър Ван дер Белен подлага на критика в петък " тона на пренебрежение ", проявен към обособени лица и държавни институции. Партията Зелени, младши съдружен сътрудник в настоящето държавно управление, съобщи, че Курц към този момент не е кадърен да бъде канцлер.

В събота Курц съобщи, че известията са написани " в разгара на борбата " и са извадени от подтекста, като съобщи, че обвиняванията против него " са погрешни и аз ще мога да изясня това ".

Падането на австрийския канцлер от пиедестала бе толкоз бързо, колкото и неговото издигане до горните етажи на силовите структури на републиката. След като стана държавен секретар по интеграция на 24, Курц се издигна до външното министерство на 27 и стана един от най-младите демократично определени държавни ръководители в света, откакто докара ÖVP до победа на изборите през 2017 година

Той преработи дясноцентристката партия откогато стана неин водач през май 2017 година, като централизира пълномощията за взимане на решения и промени цветовете от обичайното черно в тюркоазено.

Подходът на Курц за справяне с появяването на ксенофобия и популизъм вдясно контрастира със тактиката, прилагана от Германския християндемократически съюз (ХДС). Докато партията на Ангела Меркел настояваше за " защитна стена " против крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), Курц приспособява твърдите имиграционни позиции на партията Свобода и подписа съглашение за шерване на властта с нея през първия си мандат.

Докато на 26 септември на федералните избори, няколко гласа на немския десен център показаха Курц като модел за възобновяване на партията.

" Нуждаем се от немец Себастиан Курц ", си пожела ръководителят на младежкото придвижване на ХДС при започване на месеца, само че след събитията от последната седмица сходни изказвания ще се чуват все по-рядко.
 Наследството на Меркел - прагматичният физик, дал на Германия мечтаната непоклатимост
Наследството на Меркел - прагматичният физик, дал на Германия мечтаната непоклатимост

Втори най-дългогодишен канцлер след ВСВ, назовават я " водач на свободния свят ", демократични полезности или опортюнизъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР