Дядо Добри (Добри Добрев) – стогодишният старец, който обикаля улиците

...
Дядо Добри (Добри Добрев) – стогодишният старец, който обикаля улиците
Коментари Харесай

Почина Дядо Добри


Дядо Добри (Добри Добрев) – стогодишният дъртак, който обикаля улиците на София от години, събирайки пари за църквата, е умрял.

Тъжната новина се популяризира в обществените мрежи бързо във вторник следобяд. За гибелта на 103-годишния дъртак, едно от лицата на столицата, оповестиха и в формалната Фесбук страницата, отдадена на дядо Добри.

Няма човек в България, който да не е чувал за историята на дядо Добри. Столетникът се прочу с великодушните си дарения за храм-паметника „ Александър Невски ”. Неведнъж е попадал в телевизионните репортажи точно поради скромния си метод на живот и огромна благотворителност. Дядо Добри бе ентусиазъм както за професионални, по този начин и за фенове фотографи, които са го запечатвали на неповторими фотографии, облечен с шаячна аба, дебела шапка, торба през рамо и свински цървули - блекло типично за 19-ти век.

За дядо Добри, който всекидневно изминава 10 км от вкъщи си в село Байлово до София, с цел да моли минувачите за няколко монети, стигна даже до папа Франциск. Преди четири години светият отец описа по какъв начин бил разчувствуван от обстоятелството, че мъжът с мудна походка и извит тил е дарил над 50 000 $, които събрал на улицата, за обществени действия.

Дядо Добри даряваше даже обществените си помощи. Той самичък е дал 11 хиляди лв. за ремонта на покрива на селската черква в Байлово, за църквата в Горно Камарци пък е събрал 10 хиляди, за Елешница - 15 хиляди лв..

Поклон пред паметта му! /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР