Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата

...
Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата
Коментари Харесай

Румен Радев и Маркус Зьодер обсъдиха икономическото и инвестиционно партньорство между България и Бавария

Двустранният стокообмен сред България и Бавария бележи растеж макар рецесията и през 2022 година надвишава 2.1 милиарда евро, като президентът Радев акцентира подхванатите от страната ни дейности за обезпечаване на действителна енергийна диверсификация и повишение на сигурността в доставките на енергийни запаси, като най-ефективна мярка в битката с инфлацията. Маркус Зьодер уточни, че смисъла на геополитическото разположение на България ще продължи да нараства и страната ни би трябвало да се възползва в оптималната степен от него.

Като изключително перспективни области от двустранен интерес бяха откроени високите технологии, производствата с висока добавена стойност и възобновимите енергийни източници. Президентът Радев означи, че през м.г. секторът на високите технологии образува близо 4.5% от Брутният вътрешен продукт на България, а в страната ни беше открит първият в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който си партнира с водещите софтуерни университети в Швейцария и в който работят инженери и експерти от България, Съединени американски щати и Израел. България е и измежду водещите в света страни по ИТ експерти като % от популацията.

Обща бе позицията, че присъединението на България към Шенген ще подтиква както икономическото партньорство и бизнеса, по този начин и туризма и културния продан. Маркус Зьодер изрази поддръжката на Бавария за подхванатите от България дейности за защита на външните европейски граници и акцентира, че това е общ европейски ангажимент и страната ни би трябвало да получи както европейска взаимност, по този начин и нужната финансова и техническа поддръжка за основаване на нужната инфраструктура.

В рамките на присъединяване си в Мюнхенската конференция президентът Румен Радев беседва и с Михаел Хармс, изпълнителен шеф на Източната комисия на немската стопанска система и акцентира вероятностите за следващо развиване на икономическите връзки сред България и Германия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР