Двустранна група от 172 членове на Камарата на представителите на

...
Двустранна група от 172 членове на Камарата на представителите на
Коментари Харесай

САЩ подкрепя Тайван в битката за участие в СЗА

Двустранна група от 172 членове на Камарата на представителите на Съединени американски щати по-рано тази седмица изпрати писмо до генералния шеф на Световната здравна организация – Тедрос Гебрейесус, в което приканва СЗО да разреши на Тайван да взе участие в годишната Световна здравна асамблея в Женева, Швейцария.

Писмото, което бе подписано и от ръководителя на Комисията за външни работи на Съединени американски щати - Ед Ройс, бе изпратено и до държавния секретар Майк Помпео и до Алекс Азар – секретар по опазването на здравето.

„ Миналата година СЗО под натиска на Китайската национална република отхвърли да предложения Тайван за присъединяване в 70-тата годишна Световна здравна асамблея. С това свое деяние СЗО се трансформира в съизвършител на Пекин, чиято цел е да държи Тайван настрани от значимото присъединяване в асамблеи като тази “, се споделя в писмото.

„ Решението Тайван да не бъде поканен след осем поредни години на присъединяване, погазва духа на основения принцип, залегнал в преамбюла на Конституцията на СЗО, в който се споделя, че „ здравето на всички нации е основополагащо за постигането на мир и сигурност и зависи от цялостното съдействие сред обособените човеци и страни “ “.

„ Глобалното здраве и сигурност не би трябвало да се държат като заложници на политическите цели на Китай “, се споделя още в писмото. „ Всички сме по-защитени, когато Тайван има пълноценно и гладко присъединяване в интернационалните конгреси за съдействие в региона на опазването на здравето. “

Законодателите приканиха Тедрос да позвли на Република Китай да се включи като наблюдаващ в тазгодишната СЗА, а също по този начин и в бъдещите годишни и механически срещи, като се позоваха на своята „ дългогодишна история на великодушен принос към международнте старания за попречване на епидемии и даване на сериозно значима филантропична помощ при естествени бедствия “.

„ Той е значим участик в световните старания за попречване, наблюдаване, ограничение и лекуване на инфекциозните болести и показва своето положително интернационално поданство посредством филантропичната помощ, както в Азиатско-тихоокеанския район, по този начин и по света. “

Световната здравна асамблея стартира в понеделник в Женева.

Тайван поставя старания да се причисли към СЗО от 1997 година насам, само че по този начин и не получава покана да участва на СЗА като наблюдаващ до 2009 година За последно получава покана единствено дни преди президентът Цай Ин-уен да встъпи в служба на 20 май 2016 година с невижданото споменаване на правилото „ Един Китай “.

Правителството на Тайван употребява няколко метода за повишение на интернационалната поддръжка за своята кандидатура тази година, в това число и посредством интернационалните медии, и започва онлайн акции, посредством които се стреми да подчертае своята отдаденост на публичното здраве.

От Министерство на външните работи насочиха своята признателност към законодателите на Съединени американски щати, които подписаха писмото. Очаква се и американски сенатори, измежду които и Марко Рубио, също да изпратят писмо до генералния шеф на Световната здравна организация.

Тези дейности са изрично доказателство, че Конгресът на Съединени американски щати бепрекословно поддържа Тайван в борбата за здравето на хората по света.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР