Двустранен протокол между България и Република Северна Македония, който е

...
Двустранен протокол между България и Република Северна Македония, който е
Коментари Харесай

Двустранен протокол София – Скопие

Двустранен протокол сред България и Република Северна Македония, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка, ще подпишат в София през днешния ден първите дипломати на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Това се случва ден откакто Народното събрание в Скопие одобри по този начин нареченото „френско предложение“, макар съпротивата на опозицията и митингите. Протоколът се подписва по силата на член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017-та година. В него ще се впишат нови задължения, свързани с решение на историческите разногласия.

Днешният протокол конкретизира ограниченията, с които Скопие да влезе действително в осъществяване на Договора за добросъседство от 2017 година и на предходния протокол от 2019 година Разписват се съответни ограничения с съответни периоди за осъществяване.

Те се отнасят до решение на историческите разногласия, в това число промени в учебниците по история, задължения за унищожаване езика на омразата. От осъществяването им ще зависи какъв брой бързо Скопие ще напредва към Европейски Съюз.

Брюксел ще следи дали това ще се случва.

Пътната карта на френското предложение планува Съвета на непрекъснатите представители в Брюксел да утвърди преговорната рамка на РСМ като за това гласоподава и българският представител, откакто двустранният протокол сред София и Скопие е реалност.

Страната ни ще излезе с едностранна декларация, че не признава македонски език. А Съветът ще излезе със съответна декларация, признаваща българското противоречие.

Следва свикването на първата междуправителствена конференция, с което Албания стартира действително договаряния за еврочленство, само че за РСМ това ще се случи едвам след промени в конституцията, в които впише българите като равни на останалите елементи нации. След като това е реалност, ще се свика втора конференция, която ще е същинското начало на договарянията за РСМ. Отварянето и затварянето на преговорни глави изисква единомислещо гласоподаване от Съвета на Европейски Съюз. България постоянно ще може да наложи несъгласие, в случай че Скопие не извършва ограниченията от протокола.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР