Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино намерили археолози

...
Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино намерили археолози
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Перперикон е контролирал добива на злато

Двуфитилна лампа, бронзов щемпел и чаша за вино намерили археолози край Перперикон. Това разгласи проф. Николай Овчаров и разясни, че двуфитилната лампа е от керамика и върху нея има доста изображения, като в центъра е изображението на бога на любовта Ерос. Виждали се фризове от лозници и геометрични детайли. Тя била от края на втори - началото на трети век, евентуално създадена в региона на Ефес.

Бронзовият щемпел бил на майстор от същия интервал, а на него пишело Димитриус Селюли. Изследователите имат две хипотези - семейството или специалността на индивида. Той евентуално е правил първокласни столове или носилки за аристократи.

До 2013 година са открити 610 монети от римския интервал - от император Траян до монети от 498 година. На няколко метра от цитаделата на Перперикон са открити табели. На едната пишело Амониус (Амоний). Тя била от 2-3 век. Това евентуално са хора, които са се заселили, най-вече ветерани.

„ Всички монети и надписи потвърждават, че районът има голямо значение. На три километра са най-големите златни рудници. Затова Перперикон е направлявал добива на злато в целия регион. По няколко десетки хиляди туристи минават на месец. До края на годината може би Перперикон ще са посетили към 200 000 човека”, предвижда Овчаров./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР