Двудневна конференция с крагла маса Занаятите – наследство и бъдеще“

...
Двудневна конференция с крагла маса Занаятите – наследство и бъдеще“
Коментари Харесай

Обсъждат проблемите и бъдещето на занаятите в Пловдив


Двудневна конференция с крагла маса „ Занаятите – завещание и бъдеще “ бе открита през вчерашния ден в Дома на културата „ Борис Христов “. В нея взеха присъединяване Тони Симидчиева – ръководител на РЗК -Пловдив и бенефициент на плана, проф. Мариела Модева – заместник-министър на туризма, Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, сътрудник по плана и хазаин на събитието, Васка Бакларова – ръководител на УС на Съюз за стопанска самодейност, Д-р Ирена Тодорова – изп.директор на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание към UNESCO, Иван Влаев – ръководител на НЗК, Емил Василев – съветник на Занаятчийска камара Кобленц, Проф. Соня Милева-Божанова от СУ „ Климент Охридски “, Амелия Гешева и други.

Кръглата маса откри Тони Симидчиева. Тя се осъществя по план „ Занаятите – завещание и бъдеще “. Цел на срещата е да се слагат проблемите на занаятчийските организации, да се обсъдят и да се намерят способи за тяхното разрешаване. През последните 10 години РЗК-Пловдив осъществя доста наситена стратегия от събития с поддръжката на Община Пловдив. Организацията получи нови места за работа и изложения, което спомогна доста за стабилизирането ѝ. С административната поддръжка от сектор „ Култура “ на община Пловдив, камарата съумя да завоюва финансиране за действия като подсилване на потенциала и разпространение. Тони Симидчиева прочете  и приветствен адрес от еврокомисаря Мария Габриел.

Проф. Мариела Модева даде висока оценка на кръглата маса, която е първата по рода си. „ Най-важното е проблемите да се разискват, с цел да могат да се вземат решение. Конкретните благоприятни условия за взаимоотношение са посредством промотиране на връзката сред „ Дестинация България “ и занаятчийството; посредством събитийния, фестивалния и креативния туризъм; посредством организациите за ръководство на туристическите райони; посредством присъединяване на щандовете на МТ на туристическите изложения; посредством съглашения за съдействие и присъединяване във междуведомствени работни групи за развиването на културния туризъм “, означи проф. Модева, която изрече специфични благодарности на Амелия Гешева за изключителната интензивност.

„ Когато приказваме за занаятите Пловдив е позитивен образец, само че това не се реализира за ден. Това са резултати от процеси, които са стартирали преди години. „ Занаятчийското учебно заведение “ е взаимен триумф на Община Пловдив и РЗК. Важно е да споделим какво можем, с цел да вървим напред “, сподели заместник- кметът Пламен Панов.

Васка Бакларова обърна внимание на обстоятелството, че Съюза за стопанска самодейност работи по план за цифровизация на специалностите и че занаятите са част от него. Тя означи, че е извънредно значимо да се работи с младежите, с цел да се подсигурява приемствеността.

„ Една от огромните задания на ЮНЕСКО е да превърнем всички младежи в създателите на културното завещание. Занаятчийството е под ударите на всички обществени, стопански, демографски рецесии. Важно е нашето родно културно завещание да оцелее в този турболентен интервал и да се основат условия познанията да се трансферират от едно потомство на друго. Трябва да поддържаме най-видимата част от нематериалното културно завещание – занаятите “, означи доктор Ирена Тодорова.



Иван Влаев след нея акцентира, че би трябвало да се дискутират компликациите при работа с професионалните учебни заведения, тъй като активността на занаятчийските камари е раздрана сред Закона за занаятите, Търговския закон и Закона за образованието. Друг проблем, който е значителен за огромен брой от районните сдружения е неналичието на поддръжка от локалната власт.

 Емил Василев показа забавен разбор за развиването на законодателството в областта на занаятчийството в следосвобожденска България, в интервала 1944 – 1989 година и настоящите сега закони.

Проф.Соня Милева-Божанова и Амелия Гешева показаха резултатите от изследване „ Занаятите – сред креативната стопанска система и опазването на културното завещание. Решения за бъдещето “. В това първо по рода си и мащабност изследване на художествените занаяти са взели участие 55 общини, 18 РЗК и НЗК, 13 МИГ.

Програмата продължава и през днешния ден, когато участниците ще проведат полемика, ще одобряват публична обща декларация и ще прегледат Улицата на занаятите в Стария град.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР