Двойно са се увеличили цените на имотите в дупнишкото село

...
Двойно са се увеличили цените на имотите в дупнишкото село
Коментари Харесай

Двоен скок в цените на имотите в село Бистрица

Двойно са се нараснали цените на парцелите в дупнишкото село Бистрица поради започващо след дни сондиране за минерална вода. Много локални поданици дори са решили да не продават терени, с вярата, че селото може да се развие като курорт след откриването на минералната вода.

От над 30 години Иван е избрал да живее в село Бистрица. Закупил къща и напуснал огромния град. По думите му до преди няколко години парцелите в селото били евтини. След като се схванало, че на метри от последните къщи в Бистрица ще се добива минерална вода обаче нещата се трансформирали.

Цените се подвигнаха на имотите… И къщи има за пласиране, само че не ги продават, чакат водата да излезе.

Ако до преди 2 години, 2 години и половина, да кажем един квадрат вървеше сред 18-20-22 лв., в този момент към този момент има действително подписани покупко-продажби на по 50 лв. квадрата, тъй че сами можете да си извършите сметка за какъв растеж става въпрос в границите на две години. Сега несъмнено, чакам още по-голям интерес, в случай че не и повишение на цените. Имаме хора, които пристигнаха от Русия и купиха парцел тука. Все повече интерес има от италианци, сподели Кирил Огненски, кмет на Бистрица.



С разкриването на минералното находище, от локалната власт се надяват да се промени напълно целия регион и да стартира развиване на балнео и спа туризъм.

Казвал съм доста пъти, имаме страшна липса или дефицит тук-там за настаняване, нека в този момент към този момент го схванат хората, че си заслужава и да стартират да го правят…. Имаме няколко къщи за посетители, които са непрекъснато цялостни, изключително събота и неделя. Още от в този момент са непокътнати и за Нова година. Съвсем на скоро успяхме да създадем една панорамна площадка, радваме се на доста визити, аз самият не бях квалифициран за толкоз човекопоток. Сега към този момент предвид на това, че е ужасно посещаем, имаме хрумвания за бъдещо развиване на горе - Бистришкия водопад, морените. Знаете 2012 беше построена еко пътека Самоковището, Бистрица е първоначален пункт за хижа " Иван Вазов ", Седемте рилски езера, Рилския манастир. Така че имаме капацитет за развиване, добавя кметът.

До добива на минерална се стигна, откакто изследвания демонстрираха съществуването на минерална вода към 60 градуса на дълбочина 900-1000 м. Сондажът, който би трябвало да извади на повърхността водата, се чака да бъде приключен до началото на идната есен.





Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР