Двойно да се увеличи броят на сега действащите 70 ТЕЛК-а

...
Двойно да се увеличи броят на сега действащите 70 ТЕЛК-а
Коментари Харесай

Добра новина за хората, които зависят от решенията на ТЕЛК комисиите

Двойно да се усили броят на в този момент настоящите 70 ТЕЛК-а в страната – това планува план за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза.

Документът ще бъде разискван в комисията по осигурителни връзки към Националния съвет за тристранно съдействие във вторник, оповестява БНР.

Основната цел е териториалните експертни лекарски комисии да могат да се произнасят в законоустановения тримесечен период, което все още всеобщо не се случва.

Сега има доста закъснение на здравната експертиза на трайно понижената продуктивност, тип и степен на увреждане, като това закъснение е друго при другите комисии. 29 ТЕЛК-а, което е 41 % от всички, се произнасят в законоустановения тримесечен период, сред 4 и 6 месеца се произнасят 17 комисии, а над една година – 15. Най-дългият интервал на изговаряне доближава над 4 години. Основната причина е недобрата кадрова обезпеченост.

Проектът за промени планува комисии да се разкрият във всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения и сложни онкологични центрове, като в тези от тях, които са академични лечебни заведения и или търговски сдружения със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, би трябвало да се основат минимум по две комисии.

За кадровото обезпечаване на ТЕЛК се въвежда задължително присъединяване в съставите на комисии на началниците на структури в съответното лечебно заведение.

Предвижда се и основаване на условия за прилагане на цялостната информация от записите в електронните здравни досиета на хората от органите на здравната експертиза. Целта е намаляването на случаите, при които ТЕЛК изисква спомагателни проучвания и съвещания в хода на процедурите по експертиза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР