Двойна разлика в броя ваксинирани в Пловдивско - в града

...
Двойна разлика в броя ваксинирани в Пловдивско - в града
Коментари Харесай

Защо не се ваксинират хората в малките населени места?

Двойна разлика в броя имунизирани в Пловдивско - в града 28 на 100 от хората имат сложени дози, до момента в който в региона процентът е на половина - 14 на 100.

В община Садово, където в едно от най-големите села Катуница, има единствено един фамилен доктор - 80-годишният доктор Георги Керин. Всеки ден той пробва да убеди пациентите си да се имунизират.

Освен жителите на Катуница, доктор Георги Керин обслужва и хората от прилежащите села Ягодово, Крумово, Караджово и Кочево. Пациентите в листата на 80-годишния фамилен доктор са близо 1 600, от тях едвам 10 % са имунизирани против Коронавирус. Само за последните десетина дни са умряли 15 души, само че все пак хората се плашат от имунизациите, споделя възрастният експерт.

" Ходя у тях, викат добре ок, другия ден отивам околните ги разубедили, че имунизацията е рискова и ще умрат, и те ме ядосват. Разнопосочната информация по телевизия и радио до това ни докара! Единият приказва по този начин, другия приказва, че няма! E, по какъв начин да няма, като хората умират ", споделя доктор Георги Керин, фамилен доктор в Катуница.

Трендафил Иванов от прилежащото село Караджово е от пациентите, които са се вслушали в препоръките на лекаря.

" Идвам при доктора, с цел да заявя, че ще се имунизирам, преболедувал съм, само че не съм регистриран тъй като съм го прекарал у дома, лекувах се по телефона. Реших да се имунизирам, макар че имам доста антитела ", съобщи Трендафил Иванов, гражданин на село Караджово.

Но множеството от хората тук са срещу имунизирането против Коронавирус.

" Аз може да не съм схванала, че съм го прекарала, не съм била болна. Не, не считам да се имунизирам ", изяснява Светла, гражданин на селото.

В убеждаването се включва и кметът на Катуница, само че към този момент без триумф.

" С всеки един поотделно беседвам и давам статистика болни и за огромно страдание умряли ", показва кметът Красимир Юруков.

Лъки, Стамболийски, Брезово и Садово са общините с най-нисък % имунизирани против Коронавирус в пловдивска област, регистрират от РЗИ.

" Въпреки че през последните 10-15 дни се вижда една лека наклонност за увеличение на броя на имунизираните хора, за жалост в тези общини броя си остава все най-ниска спрямо цялата област ", показва доктор Аргир Аргиров, зам.директор РЗИ-Пловдив.

На фамилните лекари в региона към този момент са раздадени и безплатните противогрипни ваксини за възрастни хора, само че ползата към тях също е слаб.

Репортер Росица Колева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР