Движението #МеTоо застигна и съседна Гърция – след като в

...
Движението #МеTоо застигна и съседна Гърция – след като в
Коментари Харесай

#MeToo и в Гърция: Режисьор е обвинен в сексуален тормоз

Движението #МеTоо застигна и прилежаща Гърция – откакто в Сърбия бе задържан режисьор по обвинявания в систематични изнасилвания на по-млади девойки, сходен сюжет се разигра и в южната ни съседка. Известният гръцки театрален артист и режисьор Димитрис Лигнадис е задържан за полов тормоз. 56-годишната звезда сама се е предала в  полицията в Атина през уикенда.

„ Той отхвърля всичко, в което го упрекват ", съобщи юристът му Никос Георгулиас в събота вечерта, като удостовери, че режисьорът непринудено се е предал в полицията след издадена заповед за ареста му. „ Той незабавно отиде в полицейския щаб, сътрудничи си с полицията, поддържаме правосъдния развой “, съобщи още юристът, представен от The Guardian.

По информация на „ Асошиейтед прес “ против него има минимум три обвинявания, в това число от 25-годишен мъж, който твърди, че Лигнадис го е изнасилил през 2010 година Режисьорът обаче отхвърля всички обвинявания.

По-рано този месец Лигнадис подаде оставка като шеф на Националния гръцки спектакъл, а като причина уточни „ токсичния климат на клюки, намеци и приключване на информация “, който се завихря към името му. Няколко мъже насочат идентични обвинявания към културния деятел, а локалните медии дефинират протичащото се като „ просвета на полов тормоз и малтретиране в света на изкуствата “. И освен.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Dimitris Lignadis (@dimitris.lignadis)

Първата жертва, събрала храброст да проговори, бе София Бекатору – олимпийска медалистка, която по-рано тази година съобщи обществено, че е била изнасилена през 1998 година от авторитетен чиновник в гръцката федерация по ветроходство. Тогава София е била на 21. Тя задейства #Metoo в Гърция – след нея артисти, артисти и спортисти споделиха своите персонални истории, които са не по-малко ужасяващи.

За страдание, режисьорът Димитрис Лигнадис е един от многото – обещано е начало на по-мащабно следствие, а досиетата по обвиняванията на тези в сектора са показани от Спирос Бибилас, който оглавява Асоциацията на актьорите. Той заяви пред медиите, че гилдията е към този момент залята от тъжби, а той има уговорката да ги показа пред съда.

Скандалът закупи и политически измерения – опозицията упрекна ръководещите, че не са подхванали нищо, с цел да ревизират жалбите на жертвите. Бяха отправени и апели за оставката на културния министър Лина Мендони, виновна за назначението на Лигнадис отпред на Националния гръцки спектакъл. Тя съобщи на конференция, че се усеща излъгана от Лигнадис и го дефинира като „ рисков човек “.

„ С огромния си гений той опита да ни убеди, че няма нищо общо с всичко това “, сподели тя, като признава незабавната потребност от „ катарзис “ на сцената на изкуствата, Категорична е, че нито едно закононарушение не би трябвало да остане безнаказано – изключително когато е обвързвано с малолетни.

 
Мика Алексич – сръбският Харви Уайнстийн
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР