Двете т. нар.американски въглищни електроцентрали Ей И Ес Гълъбово и

...
Двете т. нар.американски въглищни електроцентрали Ей И Ес Гълъбово и
Коментари Харесай

Американските ТЕЦ няма да отстъпят от цените си

Двете т. нар.американски въглищни електроцентрали " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 " държат отворени всички порти по дълготрайните си контракти за изкупуване на тока им от НЕК, само че при опазване на сегашните цени на електрическата енергия им. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на " Ей И Ес България " Иван Цанков пред публицисти в сряда след присъединяване си във конгрес, отдаден на чистата сила.

Американските централи нямат желание да трансформират цената, на която продават тока си, съобщи Цанков.

Тарифата им е преференциална за 15 години и в този интервал НЕК се е задължила с контракти да купува тока, с цел да се изплатят вложенията на двете американски компании за построяването на изцяло нова и отговаряща на актуалните екоизисквания централа на мястото на остарялата държавна Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 " и в модернизацията и екологизацията на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 ", в която НЕК има дял от 27 на 100.

Правителството на ГЕРБ обаче желае да скапе контрактите и да изкара двете мощности на свободния пазар като ги компенсира за неполучената възвръщаемост на вложенията им поради предварителното преустановяване на договорите. Договорите на двете централи са мощно атакувани и от работодателските организации, съгласно които те са значително отговорни за високите цени на тока у нас, които в действителност по данни на Евростат за измежду най-ниските в Европа.

Цанков изясни, че договорите на двете централи могат да се трансформират, с цел да могат те да преминат към изцяло либерализиран пазар, само че при изцяло опазване на ползите на вложителите. " Това значи, че този баланс сред риск и заплащане би трябвало да се резервира ", уточни той. По думите му, двете централи са подготвени да продават ток на свободния пазар, само че единствено при съществуването на механизъм, който да компенсира централите - т.е. при опазване на актуалните стопански параметри на договорите.

Спорещ шефа на " Ей И Ес България прекратяването или смяната на договорите против отплата е единствено един от разновидностите. Друга опция е тяхното опазване във типа, в който съществуват сега. Според нас няма никакви детайли на държавна помощ, договорите са нужни, безусловно сериозни за инфраструктурата в България, тъй че различен излаз от обстановката е тяхното опазване сега такива, каквито са, уточни Иван Цанков.

По думите му всички порти за тези контракти са отворени, само че каквото и да се случи с тях, това не би трябвало да докара до никаква смяна в цената на електрическата енергия, на която централите продават творби от тях ток.

Цанков добави, че по-рано денем представители на двете американски централи са се срещнала с националния омбудсман Мая Манолова, на която са обяснили какви вложения са създали и в какво положение са договорите им.

Част от направените от " Ей И Ес България " над 1.5 милиарда евро вложения са се изплатили от от 2011 година до момента, само че до 2026 година остават още 8 години, през които би трябвало да бъде изплатено напълно вложението, сподели още представителят на компанията.

Запитана за хода на договарянията за повреждане на договорите с двете компании, енергийната министърка Теменужка Петкова изрази убеденост, че при градивни договаряния с представители на двете централи ще стигне до най-хубаво решение за двете страни. По думите й казусът с дълготрайните контракти би трябвало да се реши поради идната цялостна либерализация на енергийния пазар и заплахата те са се одобряват за нерегламентирата държавна помощ от Брюксел и да стартира наказателна процедура против България.

Европейска комисия обаче към този момент не е излизала с такова мнение и неофициалон се твърди, че комиисята избира България да реши по най-бързия метод проблемите си с дълготрайните контракти на национално равнище.

По време на форума, отдаден на чистата сила и индустриалната конкурентоспособност, Петкова увери присъстващия бизнес, че държавното управление на ГЕРБ ще работи за прехода към по-чистата сила, запазвайки конкурентността на българските компании.

Европейският законодателен пакет " Чиста сила за всички европейци “, по който в границите на българското председателство би трябвало да се проведат тристранни диалози със страните членки, обгръща ограничения, свързани с енергийната успеваемост, сила от възобновими енергийни източници, модела на електроенергийния пазар и регламента за ръководство. Целта на Петкова е да се доведат до край всички досиета по пакета.

Всяко решение, обвързвано с прехода към чиста сила, би трябвало да взимаме дружно, на база на сериозен разбор, уточни енергийният министър по време на форума.

" Инвестициите в зелена сила, в енергийна успеваемост самоуверено можем да кажем, че ще доведат до това да бъдат понижени и редуцирани разноските на огромните индустриални консуматори. Това е сериозна опция да бъдат основани работни места, да диверсифицираме източниците на енергийни запаси “, съобщи тя.

Форумът е проведен от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) със съдействието на Министерството на енергетиката като част от програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР