Двете български военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още

...
Двете български военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още
Коментари Харесай

Българските военни гробища в Македония най-вероятно са унищожени миналия век |

Двете български военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през 30-те години на предишния век, заяви пред Българска национална телевизия основният специалист по военните монументи към Министерството на защитата Радослав Симеонов.

Министерството следи с паника все по-зачестяващите случаи на вандалско посягане и опозоряване на български монументи.

По негови данни край кавадарското село Дреново са съществували две български военни гробища, където са заровени 432-ма бойци. Наблизо е имало и полева болница.

Оцеляването им е било обречено поради политиката на целеустремено заличаване на български военни гробища от югославските управляващи през 30-те години на предишния век.

Отношението на управляващите в Македония към гробищата не е изрядно - счита Симеонов, макар че няма скорошни посягане върху двата паметника на мястото на гробищата. По думите на специалиста физическото им оцеляване е застрашено от новоизграждащата се автомагистрала Скопие-Прилеп. " Не са планувани подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и осведомителни табели. Така на процедура достъпът до тях е отсечен ", изясни Радослав Симеонов. 

Български военни гробища има и в Румъния и Сърбия, само че в Гърция и Турция те са били " брутално унищожени ". На територията на югозападната ни съседка е имало сред 480 и 500 гробища на български бойци. " Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едвам 4-5 са преведени във тип, подобаващ на европейските практики. "

След като  в Северна Македония, външното ни министерство увери, че  " работи интензивно за изясняване на обстоятелствата и предприемане на съответните дейности ". Колегите им в Северна Македония дадоха отговор, че  " паметникът край Кавадарци не попада под никакъв предпазен режим или част от културно завещание ". Оттам настояват, че към паметника . 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР