Две възрастни жени – на 70 и на 84 години

...
Две възрастни жени – на 70 и на 84 години
Коментари Харесай

Медици в ИСУЛ изцериха възрастни дами

Две възрастни дами – на 70 и на 84 години имат късмет да продължат обикновено живота си след ревизионно ендопротезиране (заместване на изкуствена тазобедрена става) в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, оповестиха от лечебното заведение.

Операциите бяха осъществени от двама от най-хубавите експерти в тази област - световноизвестният проф. доктор Хайнц Рьотингер, началник на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става, Chirurgisches Klinikum München, Университетската болница за здравно образование към Университета „ Лудвиг Максимилиан “ в Мюнхен и проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ.


проф. доктор Хайнц Рьотингер и проф. доктор Пламен Кинов

Интервенциите са част от Курс по ревизионно ендопротезиране, който се организира в столичната клиника. Целта е да се обучат 15 млади български ортопеди от цялата страна в този комплициран, само че доста щадящ за пациентите способ. Обучаващите се лекари имаха опция да проследят интервенциите онлайн, на огромен екран в Рапортната зала на столичната клиника.

Проф. доктор Рьотингер, който е един от топ ортопедите в света, идва у нас по покана на проф. доктор Пламен Кинов. Гостът има над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е основател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става. Този новаторски достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се повреждат мускулите и тъканите, което оказва помощ за по-бързо възобновяване на пациентите, които нормално са възрастни хора, с съпътстващи болести.

Първата пациентка е 70-годишна е сложена протеза на тазобедрената става преди 17 години. Наскоро получава болки в ставата и е ориентирана от болница в провинцията към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, защото тук се намира един от най-големите центрове в страната по ендопротезиране.

След обзор е открито разхлабване на протезата и остеолиза и на дамата е предложена проверка на ставата.

„ Решихме да използваме визитата на проф. Рьогингер, който е огромен другар на България, с цел да помогнем на тази пациентка “, споделя проф. доктор Кинов.

Той разкрива, че немският топ експерт не е получил никакъв хонорар за двете интервенции. Нещо повече – проф. доктор Рьотингер даже самичък е платил за самолетните билети и престоя си в хотел. „ Той е наш другар и наставник. Това е двайстата му аудиенция в България като до момента е взел участие в образованието на над 200 български експерти “, изясни проф. доктор Кинов.

Случаят на втората пациентка (84 г.) е по-сложен. Тя е претърпяла интервенция по промяна на тазобедрена става преди 7 година, когато е била на 77 година Всичко е минало сполучливо, само че са се появили болки, които са разследване от триенето на метала, от който е направена ставата, с хрущяла над нея. Затова ще бъде махната главата на ставата и ще бъде сменена с капсула, т.е. ще бъде направена тотална протеза.

„ Въпреки напредналата си възраст, тази жена е доста дейна, работи непрестанно и това е довело до износването на хрушяла “, разяснява проф. доктор Пламен Кинов.

При към 10% от пациентите с ендопротезиране на тазобедрена става се постанова проверка на протезата като главните аргументи са разхлабване, зараза, фрактура на костта към протезата, луксация на ставата.

Ендопротезирането е доста сполучлив и щадящ способ и пациентите се усещат чудесно след него. Интервенцията няма противопоказания, в това число и възрастови, с изключение на тези, които са присъщи за която и да е интервенция. Изисква се обаче огромна подготвеност и по тази причина е значимо ендопротезирането и ревизионното ендопротезиране да се правят единствено в огромни центрове, които имат опит в тази област. Интервенцията е комплицирана и крие опасности, в случай че не бъде осъществена от експерт. Вярвам, че образованието, което организираме, ще спомага за по-доброто лекуване на пациентите с костно-ставни болести в България, споделя проф. доктор Пламен Кинов, който е и шеф на Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София.

Той споделя, че, дружно с екипа си, от години се бори ендопротезирането и ревизионното ендопротезиране да се поемат напълно от НЗОК. В момента Здравната каса покрива разноските по самата интервенция, както и дребна част от импланта. На пациентите, които са възрастни хора, пенсионери, се постанова да доплащат по 5-6 000 лева, което за доста от тях е непостижимо.

Става въпрос освен за обществен, само че и за стопански проблем. Ако имат опция да се лекуват съответно, тези възрастни хора ще имат естествен живот и няма да тежат на здравната система и на своите близки, уверен е българският професор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР