Две седмици след трагедията на магистрала Струма за първи път

...
Две седмици след трагедията на магистрала Струма за първи път
Коментари Харесай

Комисар Николай Николов за двете големи трагедии, които ни сполетяха

Две седмици след нещастието на автомагистрала " Струма " за първи път приказва шефът на Дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - основен комисар Николай Николов. За главната версия за съдбовната злополука, само че и какви са аргументите за пожара в дома за възрастни хора, комисар Николов споделя пред Нова:

- Измина тежка година – огън, жертви, горски пожари. Какво виждате вие, когато погледнете обратно?

- Тежка година, да, тежка година. Белязана от съществени пожари - Родопи, Рила, Краище. Тежки произшествия, в това число последната. Нашите момчета се оправиха, показаха се добре. освен това - повече от 200 човешки живота бяха избавени от тях.

- Вие споменахте тежка злополука на " Струма ", при която починаха 45 души. Как и по кое време разбрахте, че това не е просто следващата злополука?

- Влизаме в доста персонален аспект, само че по този начин или другояче – малко след 2 ч. получих известието. Не повярвах на това, което слушам, по този начин или другояче доста тежка обстановка. Колегите обаче уверено и без никакво закъснение се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, с цел да им окажем цялостна поддръжка. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там обстановката не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк желая да посочи достойното държание, с цел да не споделям подвиг, на четирите момчета, които неотложно се включиха в спасяването на хората.

- Вие казахте, че със спасителите работят психолози. Те какво ви описаха, какво видяха там?

- Това, което и аз видях, само че дано да се ограничим – това са доста персонални неща. Всеки ги изживява. Да не ровим в техните усеща.

- Когато с вашите хора работят психолози, имало ли е случаи, в които вашите хора не желаят да продължат да работят поради контузията?

- Нашите психолози са експерти от най-високо равнище. При сходни случи оставят време на индивида да обмисли нещата. Към момента на мен не ми е известно пожарникар, избавител, да е минал през тежка обстановка и да се откаже. От началото, в случай че приказваме и за пандемията – имаше стрес сред нашите хора. Не е имало отвод някой да си свърши отговорностите и това, което чакат от него хората.

- Ако приказваме още малко за този драматичен случай на Автомагистрала " Струма " – имате ли пояснение по какъв начин е допустимо един рейс да се възпламени толкоз доста?

- Това са моментите, които разчитат следствието да каже. Поради което ние сме дали най-хубавите експерти за пожаро-техническа експертиза.

- Имате ли обаче ваше пояснение отвън протокола какво е довело до този случай?

- При сходни обстановки хипотетичното преди всичко е човешка неточност. Дали е бил болен, разсеян, не мога да подсигурявам.

- Тези следи от огън, които се виждат на метри от рейса, на какво биха могли да се дължат?

- Когато дойдох там асфалтът беше залят с гориво, най-вероятно от това.

- Има ли условие, когато един рейс пътува на дълъг път, да има чукчета, пожарогасители. налични ли са били и употребявани ли са били изобщо?

- Аз персонално видях едно чукче употребявано до рейса. Останалите са унищожени, не знам какъв брой е имало. По отношение на това по какъв начин би трябвало да е оборудван един рейс, камион, автомобил - има доста тежки правила. Нещата са безапелационни, освен това - преди седмица мина ново предложение, което регламентира какъв тъкмо пожарогасител да има. Такъв, който гаси с прахуляк, друга течност, защо транспортно средство и какъв брой е огромно това транспортно средство и техния брой.

- Знаете ли дали е употребен пожарогасител при случая на " Струма "?

- Не зная. Не мога да кажа.

- Към другия случай, който се случи преди тази покруса – в с.Рояк.  На какво се дължи там гибелта на тези 9 души.

- Версията, по която се работи, е късо съединяване в електрическата апаратура. Това са обекти, които са под наше внимание. Те се ревизират най-малко един път в годината, тъй като си даваме сметка, че при възрастните хора има мъчно преносими, някои се нуждаят от специфични грижи и ние обръщаме особено внимание. Само тази година са тествани съвсем 800 такива домове. Нямаме установени тежки нарушавания на противопожарните условия.

- Имаше и други пожари в старешки домове – Благоевград, Пловдив. Можем ли да приказваме за предумисъл?

- Не, не бих споделил. Предишният пожар отново беше във Варненско – по тази причина направихме изключителните инспекции. Ако при лицензирането на този дом е извикан пожарникар, компромис не може да има. Пътища за евакуация, рампите, образование на личния състав, какво се прави при пожар и земетресение.

- Предстоят Коледни и Новогодишни празници, хората честват, каква е вашата подготовка и какви препоръки бихте дали?

- И тази година нашите старания са ориентирани към обезопасяване на храмовете или някъде, където можем да чакаме събирания на по-големи групи. Храмовете – там започнахме, беседваме със свещениците, посрещайки гостите на храма да им кажат за заплахите – а те са свързани с паленето на свещи, оставянето без наблюдаване. Косите на дамите са много рискови. По отношение на туристическите обекти има няколко места в страната, където се чакат събирания. Това са отново обекти, които стоят на нашето внимание, само че тук по-добрата обстановка за нас е пандемията. Тя по натурален метод лимитира събирането на доста хора на едно място.

- По отношение на това какво би трябвало да вършим, съвет не бих дал, само че нещата са простички. На първо място нерешителност – самоувереността при работа с бенгалски огън и други пиротехнически средства играе неприятна смешка. На първо място би трябвало да запазим личния си живот. Ако това, което виждаме пред нас е пожар - да избягаме. Ако можем да помогнем – да го създадем и най-важното е да се обадим на 112. Ние ще се отзовем. Когато споделям отзовем – ние и сега мога да ви кажа, че на всяка 10 минута в годината по един екип пожарникари се отзовава и си прави работата.

- Как най-често се случват огромните произшествия в дома, в случай че приказваме за зимно, празнично време.

- Всяко огромно стартира от малко. Малкото огънче може да стане огромна пакост. Зимата като брой пожари, може би, не е повече от лятото, само че е забележителен и то най-много в отдалечените население места, там, където има в употреба остарели къщи. Моля, синове, дъщери, помогнете на вашите родители да си почистят комините, с цел да осигурим по-безопасни условия на тях.

- Ако приказваме за най-тежките произшествия зимно време – кои са те?

- Най-тежките случай зимно време са свързани с две неща – неочаквани наводнения – идната седмица имаме предизвестие, че се чакат рискови превалявания. След което внезапно събаряне на температурите и поледици. Това е от една страна – от друга са обичайно един път годината вихрушка, която затваря автомагистралата – за наслада, нямам спомен да сме изгубили човешки живот поради вихрушка и затворени автомагистрали.

- Разполагате ли с задоволително техника да отговорите на тези сигнали?

- Последните години се случиха положителни неща при нас, тъй като успяхме да създадем три доста значими – обединихме напъните на две основни дирекции – " Гражданска отбрана " и " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Премахнахме дублиращи функционалности, намалихме администрацията, подобрихме реакцията и най-после като венец спестихме доста пари на българския поданик. Успяхме да проведем рационализация, при която са вложени стотици милиони в техника съоръжение, здания, битови условия и това, което е най-важното, да подобрим образованието на нашите хора.

- Имате ли потребност от фрагменти, техника?

- Измамно е да кажа – хората ми получават задоволително пари, разполагам с задоволително хора, всичко е наред. Не е по този начин. По отношение на фрагментите – ние сме дирекцията с минимален брой. Това, което страната е отпуснала за нас като число, е съвсем на 100% заето. Радваме се на огромен интерес от младежи, които желаят да станат чиновници на Дирекцията. За едно място аплайват седем души. Имаме опция от тях да изберем най-хубавия. Все още не можем да решим на 100% въпроса с дребните служби. Преди те бяха с общ състав от 3 до 5 индивида. Сега там на дежурство са сред 2-3 души или състав от 11-12 индивида. Успяхме в огромните градове да създадем по този начин, че хората да усещат сигурност. Този развой не сме го приключили, тъй че се надявам да успеем да осигурим финансови средства и да назначим още хора. Такова предложение съм направил до министъра на вътрешните работи – чакам решение. Проблем е, че всичко е въпрос на пари.

- Трябва ли пожарната да има личен бюджет, да работи по-тясно с общините?

- Няма по какъв начин да не се стремим да работим по-тясно с общините. Всяко едно злополучие стартира от територията на една община и след това се връща отново там. По отношение на това пожарната да е независимо юридическо лице – не това е смисълът, смисълът е организацията, която включва и нас да бъде на независим първокачествен разпоредник с бюджет.

- Как пандемията промени пожарната?

- Както промени всяка друга институция в България. Не успяхме да се опазим на 100%, само че сякаш ни дисциплинира още повече. Впрочем - в пожарната чистачки нямаме – сами си чистим, сами си дезинфекцираме, сами си мием чиниите. Всичко, което би трябвало да се прави, си го вършим сами. Направи ни по-дисциплинирани. Натовари ни в допълнение. Нашите хора бяха ангажирани с подкрепяне на РЗИ - доставка на хигиенични материали, персонални защитни средства, дезинфектанти, тъй като ние имаме запас. Имам с изключение на хора - подготвени за работа, и превоз, водачи. Налице е организация и дисциплинираност, знаем какво би трябвало да се направи.

- Вие сте отпред на пожарната 10 години по какъв начин се промени службата за това време?

- Успяхме да създадем доста положителни неща - преди всичко модернизацията, което е доста видно. Почти на 80% от техниката, която е в пожарната, е чисто нова. Съоръженията са нови. Продължаваме да доставяме още. Оправихме битовите условия, а 40 пожарни са главно ремонтирани. Нашите хора получиха това, което заслужават. За да бъдат спокойни, би трябвало да работят в спокойна среда. Успяхме да повишим образованието на нашите хора. Благодаря ви сътрудници за това, което вършиме! А за мен персонално - аз съм предан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР