Две седмици след трагедията на магистрала „Струма” говори директорът на

...
Две седмици след трагедията на магистрала „Струма” говори директорът на
Коментари Харесай

С огнеборците от инцидентите на „Струма”и Рояк работят психолози


Две седмици след нещастието на автомагистрала „ Струма” приказва шефът на Дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” - основен комисар Николай Николов. Коя е главната версия за съдбовната злополука, само че и какви са аргументите за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк - вижте в изявлението на Нова тв:

Измина тежка година – огън, жертви, горски пожари. Какво виждате вие, когато погледнете обратно?

- Тежка година, да, тежка година. Белязана от съществени пожари - Родопи, Рила, Краище. Тежки произшествия, в това число последната. Нашите момчета се оправиха, показаха се добре. освен това - повече от 200 човешки живота бяха избавени от тях.

Вие споменахте тежка злополука на „ Струма”, при която починаха 45 души. Как и по кое време разбрахте, че това не е просто следващата злополука?



- Влизаме в доста персонален аспект, само че по този начин или другояче – малко след 2 ч. получих известието. Не повярвах на това, което слушам, по този начин или другояче доста тежка обстановка. Колегите обаче уверено и без никакво закъснение се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, с цел да им окажем цялостна поддръжка. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там обстановката не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк желая да посочи достойното държание, с цел да не споделям подвиг, на четирите момчета, които неотложно се включиха в спасяването на хората.

Вие казахте, че със спасителите работят психолози. Те какво ви описаха, какво видяха там?

- Това, което и аз видях, само че дано да се ограничим – това са доста персонални неща. Всеки ги изживява. Да не ровим в техните усеща.

Когато с вашите хора работят психолози, имало ли е случаи, в които вашите хора не желаят да продължат да работят поради контузията?

- Нашите психолози са експерти от най-високо равнище. При сходни случи оставят време на индивида да обмисли нещата. Към момента на мен не ми е известно пожарникар, избавител, да е минал през тежка обстановка и да се откаже. От началото, в случай че приказваме и за пандемията – имаше стрес сред нашите хора. Не е имало отвод някой да си свърши отговорностите и това, което чакат от него хората.

Ако приказваме още малко за този драматичен случай на Автомагистрала „ Струма” – имате ли пояснение по какъв начин е допустимо един рейс да се възпламени толкоз доста?

- Това са моментите, които разчитат следствието да каже. Поради което ние сме дали най-хубавите експерти за пожаро-техническа експертиза.

Имате ли обаче ваше пояснение отвън протокола какво е довело до този случай?

- При сходни обстановки хипотетичното преди всичко е човешка неточност. Дали е бил болен, разсеян, не мога да подсигурявам.

Тези следи от огън, които се виждат на метри от рейса, на какво биха могли да се дължат?

- Когато дойдох там асфалтът беше залят с гориво, най-вероятно от това.

Има ли условие, когато един рейс пътува на дълъг път, да има чукчета, пожарогасители. налични ли са били и употребявани ли са били изобщо?

- Аз персонално видях едно чукче употребявано до рейса. Останалите са унищожени, не знам какъв брой е имало. По отношение на това по какъв начин би трябвало да е оборудван един рейс, камион, автомобил - има доста тежки правила. Нещата са безапелационни, освен това - преди седмица мина ново предложение, което регламентира какъв тъкмо пожарогасител да има. Такъв, който гаси с прахуляк, друга течност, защо транспортно средство и какъв брой е огромно това транспортно средство и техния брой.

Знаете ли дали е употребен пожарогасител при случая на „ Струма”?

- Не зная. Не мога да кажа.

Към другия случай, който се случи преди тази покруса – в с. Рояк. На какво се дължи там гибелта на тези 9 души?

- Версията, по която се работи, е късо съединяване в електрическата апаратура. Това са обекти, които са под наше внимание. Те се ревизират най-малко един път в годината, тъй като си даваме сметка, че при възрастните хора има мъчно преносими, някои се нуждаят от специфични грижи и ние обръщаме особено внимание. Само тази година са тествани съвсем 800 такива домове. Нямаме установени тежки нарушавания на противопожарните условия.

Имаше и други пожари в старешки домове – Благоевград, Пловдив. Можем ли да приказваме за предумисъл?

- Не, не бих споделил. Предишният пожар отново беше във Варненско – по тази причина направихме изключителните инспекции. Ако при лицензирането на този дом е извикан пожарникар, компромис не може да има. Пътища за евакуация, рампите, образование на личния състав, какво се прави при пожар и земетресение.

Предстоят Коледни и Новогодишни празници, хората честват, каква е вашата подготовка и какви препоръки бихте дали?

- И тази година нашите старания са ориентирани към обезопасяване на храмовете или някъде, където можем да чакаме събирания на по-големи групи. Храмовете – там започнахме, беседваме със свещениците, посрещайки гостите на храма да им кажат за заплахите – а те са свързани с паленето на свещи, оставянето без наблюдаване. Косите на дамите са много рискови. По отношение на туристическите обекти има няколко места в страната, където се чакат събирания. Това са отново обекти, които стоят на нашето внимание, само че тук по-добрата обстановка за нас е пандемията. Тя по натурален метод лимитира събирането на доста хора на едно място.

- По отношение на това какво би трябвало да вършим, съвет не бих дал, само че нещата са простички. На първо място нерешителност – самоувереността при с бенгалски огън и други пиротехнически средства играе неприятна смешка. На първо място би трябвало да запазим личния си живот. Ако това, което виждаме пред нас е пожар - да избягаме. Ако можем да помогнем – да го създадем и най-важното е да се обадим на 112. Ние ще се отзовем. Когато споделям отзовем – ние и сега мога да ви кажа, че на всяка 10 минута в годината по един екип пожарникари се отзовава и си прави работата.

Как най-често се случват огромните произшествия в дома, в случай че приказваме за зимно, празнично време?

- Всяко огромно стартира от малко. Малкото огънче може да стане огромна пакост. Зимата като брой пожари, може би, не е повече от лятото, само че е забележителен и то най-много в отдалечените население места, там, където има в употреба остарели къщи. Моля, синове, дъщери, помогнете на вашите родители да си почистят комините, с цел да осигурим по-безопасни условия на тях.

Ако приказваме за най-тежките произшествия зимно време – кои са те?

- Най-тежките случай зимно време са свързани с две неща – неочаквани наводнения – идната седмица имаме предизвестие, че се чакат рискови превалявания. След което внезапно събаряне на температурите и поледици. Това е от една страна – от друга са обичайно един път годината вихрушка, която затваря автомагистралата – за наслада, нямам спомен да сме изгубили човешки живот поради вихрушка и затворени автомагистрали.

Разполагате ли с задоволително да отговорите на тези сигнали?

- Последните години се случиха положителни неща при нас, тъй като успяхме да създадем три доста значими – обединихме напъните на две основни дирекции – „ Гражданска защита” и „ Пожарна сигурност и отбрана на населението”. Премахнахме дублиращи функционалности, намалихме администрацията, подобрихме реакцията и най-после като венец спестихме доста пари на българския поданик. Успяхме да проведем рационализация, при която са вложени стотици милиони в техника съоръжение, здания, битови условия и това, което е най-важното, да подобрим образованието на нашите хора.

Имате ли потребност от фрагменти, техника?

- Измамно е да кажа – хората ми получават задоволително пари, разполагам с задоволително хора, всичко е наред. Не е по този начин. По отношение на фрагментите – ние сме дирекцията с минимален брой. Това, което страната е отпуснала за нас като число, е съвсем на 100% заето. Радваме се на огромен интерес от младежи, които желаят да станат чиновници на Дирекцията. За едно място аплайват седем души. Имаме опция от тях да изберем най-хубавия. Все още не можем да решим на 100% въпроса с дребните служби. Преди те бяха с общ състав от 3 до 5 индивида. Сега там на дежурство са сред 2-3 души или състав от 11-12 индивида. Успяхме в огромните градове да създадем по този начин, че хората да усещат сигурност. Този развой не сме го приключили, тъй че се надявам да успеем да осигурим финансови средства и да назначим още хора. Такова предложение съм направил до министъра на вътрешните работи – чакам решение. Проблем е, че всичко е въпрос на пари.

Трябва ли пожарната да има личен бюджет, да работи по-тясно с общините?

- Няма по какъв начин да не се стремим да работим по-тясно с общините. Всяко едно злополучие стартира от територията на една община и след това се връща отново там. По отношение на това пожарната да е независимо юридическо лице – не това е смисълът, смисълът е организацията, която включва и нас да бъде на независим първокачествен разпоредник с бюджет.

Как пандемията промени пожарната?

- Както промени всяка друга институция в България. Не успяхме да се опазим на 100%, само че сякаш ни дисциплинира още повече. Впрочем - в пожарната чистачки нямаме – сами си чистим, сами си дезинфекцираме, сами си мием чиниите. Всичко, което би трябвало да се прави, си го вършим сами. Направи ни по-дисциплинирани. Натовари ни в допълнение. Нашите хора бяха ангажирани с подкрепяне на РЗИ - доставка на хигиенични материали, персонални защитни средства, дезинфектанти, тъй като ние имаме запас. Имам с изключение на хора - подготвени за работа, и превоз, водачи. Налице е организация и дисциплинираност, знаем какво би трябвало да се направи.

Вие сте отпред на пожарната 10 години по какъв начин се промени службата за това време?

- Успяхме да създадем доста положителни неща - преди всичко модернизацията, което е доста видно. Почти на 80% от техниката, която е в пожарната, е чисто нова. Съоръженията са нови. Продължаваме да доставяме още. Оправихме битовите условия, а 40 пожарни са главно ремонтирани. Нашите хора получиха това, което заслужават. За да бъдат спокойни, би трябвало да работят в спокойна среда. Успяхме да повишим образованието на нашите хора. Благодаря ви сътрудници за това, което вършиме! А за мен персонално - аз съм предан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР