Две седмици след като Европейската комисия отхвърли италианския проектобюджет за

...
Две седмици след като Европейската комисия отхвърли италианския проектобюджет за
Коментари Харесай

Рим се опъна на Брюксел

Две седмици откакто Европейската комисия отхвърли италианския проектобюджет за 2019-а, Рим публично съобщи, че няма да го пренаписва, каквото бе настояването на Брюксел, с което се приближи към надвисналата над него дисциплинарна процедура. Решението на италианското държавно управление може да докара до невиждани наказания против членка на Европейския съюз поради нарушение на фискалните правила на блока.

Очаква се Еврокомисията да показа отчет, с който да даде началото на така наречен процедура за несъразмерен недостиг против Италия. Италианските ръководещи обаче освен не наподобяват разтревожени, само че и като че ли са удовлетворени от метода, по който се развива борбата с Брюксел.

В писмо, изпратено на 13 ноември до финансовия и стопански еврокомисар Пиер Московиси и до зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис, италианският финансов министър Джовани Триа изясни, че страната му няма да се откаже от заложения в проектобюджета недостиг от 2.4 на 100, само че могат да бъдат включени защитни клаузи, предотвратяващи надхвърлянето му. В опит да форсира намаляването на държавния дълг италианското държавно управление ще ускори приватизацията, като продаде държавни активи на стойност 1 % от брутния вътрешен артикул. Писмото на Триа обръща внимание и на изключителните еднократни разноски поради наводненията и срутилия се мост в Генуа.

"Не променихме задачите си за недостига, тъй като основният ни ангажимент е напредък на италианската стопанска система ", съобщи в Брюксел представителят на влизащото в ръководещата коалиция Движение "Пет звезди " Давиде д'Антони. "Смятаме, че експанзивната финансова политика, финансирана посредством недостиг, ще увеличи икономическия напредък и ще усъвършенства обществените финанси ", уточни Д'Антони.

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини от партия "Северна лига " от своя страна съобщи, че предлаганият бюджет ще реши казуса с "безработицата, бедността и злочестието ". Същевременно поддръжката за партията му нараства лавинообразно, като съгласно изследвания от октомври доближава 34.7 на 100, в случай че на парламентарните избори през март тя получи 17.4 на 100 от гласовете.

Другият вицепремиер и съдружен сътрудник на Салвини, водачът на "Пет звезди " Луиджи ди Майо, даде да се разбере, че задачата на популисткото държавно управление е да удължи бюджетния спор с Брюксел, с цел да активизира последователите си за идните през май избори за Европарламент, от които се чака да преобърнат политическия пейзаж в Европа. "Нека бъдем откровени, с този Европейски съюз ще е завършено до шест месеца ", посочи той през октомври. Така, както имаше политическо разтърсване в Италия тази година, същото ще се случи на равнище Европейски Съюз през май, показа очакванията си Ди Майо.

Един фактор, който политиците на Апенините обаче не регистрират, е, че финансовите пазари могат да санкционират страната им още преди Брюксел. А с цел да бъде задвижена процедурата за несъразмерен недостиг, предлагането на Еврокомисията би трябвало да получи утвърждението на Съвета на Европейски Съюз, което евентуално ще се случи на идната му среща на 4 декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР