Две седмици интензивни израелски бомбардировки на ивицата Газа убиха повече

...
Две седмици интензивни израелски бомбардировки на ивицата Газа убиха повече
Коментари Харесай

Как израелските бомбардировки превърнаха отчаяното положение в Газа в „катастрофа“

Две седмици интензивни израелски бомбардировки на линията Газа убиха повече от 5000 палестинци, множеството от които цивилни, а тези, които са избягали от гибелта, са изправени пред апетит и борят се да си набират съществени неща, като чиста вода и медикаменти.

Повече от 60 % от жителите на Газа се нуждаеха от хранителна помощ даже преди последната израелска бомбардировка да стартира на 7 октомври след смъртоносните офанзиви на Хамас в Израел.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Кои страни са изпратили помощ в Газа до момента? Картографиране на кварталите на Газа, изравнени с непрестанни израелски бомбардировки 400 души са убити за един ден от израелски офанзиви в Газа Вина, тъга на палестинците, оплакващи Газа отдалеко, до момента в който Израел я бомбардира завършек на списъка

Газа, която е необятна 10 км (6 мили) и дълга 41 км (25 мили), е дом на 2,3 милиона души, които са под израелска сухопътна, морска и въздушна обсада от 2007 година насам. Те са били изправени пред пет военни офанзиви след израелската бойци и заселници се изтеглиха от анклава през 2005 година

Хуманитарната обстановка в Газа е станала „ пагубна “, споделят организациите на Организация на обединените нации, тъй като Израел е спрял доставките на храна, вода, гориво и електричество.

Какво е ситуацията с храните в Газа в този момент?

Цялото население на Газа е изправено пред дефицит на храна, съгласно взаимен отчет на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) и Организацията по издръжка и земеделие (FAO).

„ Разрушението [от израелските удари] съществено наруши веригите за доставка на храни в Газа “, се споделя в него.

 INTERACTIVE-CASUALTY LIVE-TRACKER-GAZA-OCT23 -2023-1120GMT

 

Израел позволи на три конвоя с филантропични камиони да преминат от Египет в Газа, само че до 100 камиона, пренасящи първа помощ, чакат в Египет за утвърждение за овакантяване.

Тъй като няколко пекарни са бомбардирани и други са затворени, тъй като няма задоволително вода или електричество, организациите на Организация на обединените нации, в това число WFP, са в положение да обезпечат самун единствено за едно хранене дневно.

Kifah Qudeh е отседнал в подслон, ръководен от Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA) в учебното заведение Ahmed Abdelaziz в Khan Younis в южната част на Газа. Той сподели пред Al Jazeera, че на всеки два до три дни му дават три части плосък самун и му е разрешено да изпълни четири бутилки вода, с цел да поддържа жена си и трите си деца.

„ Разполовяваме едно парче самун и в случай че имаме достъп до сладко или нещо друго, го слагаме вътре и го даваме на децата. Ако не, това е елементарен самун. Това не е задоволително, с цел да ни поддържа, само че е всичко, което имаме “, сподели той.

По-лош ли е дефицитът на храна в този момент от преди?

Ситуацията е ужасна, като никой не знае какъв брой още ще стигнат лимитираните им ресурси от храна. Магазините, които до момента са оживели след въздушни удари, са с празни лавици и няма метод да се възстановят. Много хора напуснаха домовете си в бързината без пари, откакто Израел стартира въздушни удари на 7 октомври. Не всеки може да си разреши да купи дребното, което към момента е налично.

Доставките на храна към този момент бяха лимитирани по време на 16-годишната обсада на Газа от Израел, макар че Кудех споделя, че най-малко е съумял да вземе торба с шест или седем пресни плоски хляба всеки ден от пекарните в Газа. Беше задоволително, с цел да изхрани фамилията си. „ Бихме яли това с малко консервирано сирене или хумус, в случай че можехме да го вземем. “

Дори преди актуалната война храните, влизащи в Газа, бяха най-вече консерви и модифицирани храни като „ консервирано сирене, картофен чипс и инстантни юфка – ултрапреработени храни, за които е известно, че предизвикват здравословни проблеми “, Иман Фараяллах, палестински психотерапевт, основан в Калифорния, сподели Ал Джазира.

В резултат на това жителите на Газа страдат от недохранване, сподели Юсра Ешак, диетолог от Обединеното кралство.

„ Палестинците в Газа към този момент са били недохранвани от години и с цел да устоят телата им в този момент на в допълнение систематизиране на храната, това ще отнеме същинска жертва “, сподели тя.

При трагичен спад на калориите тялото ще стартира да разгражда мазнините и по-късно мускулната маса. Това е рисковата зона, когато органите могат да стартират да отхвърлят, изясни Ешак.

Как 16 години от израелската обсада повлияха на Газа?

Фараджала, който е израснал в Газа през 90-те години на предишния век, сподели: „ Ядохме закуска от локални домати и краставици, домашно сирене, което майка ми правеше от прясно мляко и яйца от пилетата, които доста домове в миналото са отглеждали. Честно казано, усещам се като още един живот. “

Тя напусна Газа за Калифорния преди към 20 години, с цел да продължи образованието си и да стане психотерапевт, само че познава доста добре действителностите на място от пътуванията си назад, с цел да посети фамилията си и от постоянните диалози сред тях.

„ Палестинците обичат да се хранят дружно като семейство и освен на вечеря, а три пъти дневно. Имахме ястия от maqlouba [ястие на пластове от месо, зеленчуци и ориз] и mansaf [агнешко, приготвено във ферментирало кисело мляко] и warak anab [пълнени гроздови листа], само че по-късно при израелската обсада месото стана необичайност единствено с цел да бъде употребявани на Курбан Байрам и това беше, в случай че имаше метод добитъкът да влезе в Газа “, сподели тя по телефона.

Семейството й, което остана в Газа, стартира да яде по-малко, тъй като модифицираните храни имаха цена и стопанската система на Газа стартира да страда от лимитирана търговия и пътешестване.

„ Сестра ми в Газа стартира да сменя чиниите си заради липса на храна. Докато тя може да е печела пълнено пиле с ядки и стафиди, под блокадата, в случай че успееше да си вземе пиле, тя щеше да го свари, с цел да направи елементарна чорба за децата си, лакомство за фамилията си, и те щяха да ядат това с самун “, сподели Фараяллах.

Има ли още вода в Газа?

Засега в Газа има вода, само че е лимитирана и постоянно нечиста и има солен усет.

Единственият под земята водоносен небосвод в Газа е привършен, което значи, че водата е нехигиенична за пиянство и не може да се употребява за поливане на растения.

Организация на обединените нации споделя, че 97 % от водата в Газа не дава отговор на стандартите на Световната здравна организация (СЗО).

Палестинците, живеещи в анклава, са разчитали на частни водни резервоари и дребни съоръжения за обезсоляване за питейна вода.

Последната станция за обезсоляване спря да работи във вторник, когато горивото й свърши. Израел сподели, че е възобновил водоснабдяването си за южната част на Газа, само че палестинците споделиха, че доста водопроводни тръби са били развалени при неотдавнашния израелски обстрел. И без електричество водните помпи за пълнене на резервоарите не работят.

Кудех сподели: „ Ние сме измежду късметлиите. … Имаме малко вода. “ На всеки два дни той може да изпълни четири пластмасови бутилки с вода от доставките на UNRWA.

Но той внимава да дава дажби за себе си и фамилията си.

„ Опитваме се да се придържаме към една чаша дневно. Трудно е да не го преглътнем, само че ние сме наясно със обстановката и би трябвало да внимаваме с това, което имаме, с цел да го създадем трайно “, сподели той.

Други палестинци описаха в обществените медии по какъв начин разпределят храната и се твърдят, че децата първо ядат и пият.

Ако водата свърши, какъв брой дълго може да оцелее човек?

Специалист по хранене на WFP, основан в Йерусалим, сподели на Al Jazeera, че здрав възрастен може да живее до 10 дни без вода, а дете до пет дни.

Нашите тела са построени от 75 % вода и възрастните би трябвало да пият към 2,5 до 3 литра вода дневно, с цел да действат телата им в оптимално здраве. Но дефицитът значи, че хората пият по-малко вода.

„ Да, имаме потребност от вода, с цел да работи тялото ни, от мозъците ни през бъбреците и сърцата ни. Тече през нашата кръв, нашите храносмилателни сокове, нашата пот. И в случай че го нямаме, умираме “, сподели Ешак.

Първите резултати от дехидратацията могат да стартират още на първия ден с прекомерно малко вода. „ Така че някой може да се почувства зашеметен и зашеметен и ще има сухота в устата “, сподели тя, добавяйки, че такова положение може бързо да аргументи понижени когнитивни функционалности.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР