Две сдружения блокират ремонта на историческата част на Борисовата градина

...
Две сдружения блокират ремонта на историческата част на Борисовата градина
Коментари Харесай

Облагородяват 50 междублокови площадки за сметка на ремонт на Борисовата градина


Две сдружения блокират ремонта на историческата част на Борисовата градина в София. За да не се изгубят над 9 млн. лева еврофинансиране, парите ще бъдат пренасочени към облагородяване на 50 междублокови площадки, написа " 24 часа ".

Те ще са в шест региона - " Красна поляна “, „ Надежда “, „ Връбница “, „ Илинден “, „ Сердика “ и „ Възраждане “. 

" Бяхме планували ремонта на Борисовата градина. Изключително се вълнувах от този план, тъй като смятах, че с безвъзмездните средства от над 9 млн. лева ще можем да облагородим този толкоз значим парк. За страдание, година и половина две сдружения апелират решението, че не подлежим на Оценка на въздействието върху околната среда. Тези две сдружения - " Гражданска самодейност за релсов превоз в София " и Сдружение " Спаси 2000 " слагат под голям риск загубата на тези 9 млн. лева ", изясни заместник-кметът по екология в София Десислава Билева.

Тя беше на инспекция на ремонта на градинката пред хотел " Рила ". Причината е, че парите би трябвало бъдат изразходвани до края на 20023 година

" Още през юни Столична община завоюва делото, само че то още веднъж беше обжалвано. Така, че този риск сложи пред нас въпроси,  с които да вземем незабавни и незабавни решения. Затова работейки добре с кметовете на региони и съобразявайки се с условията на Оперативна програма " Регионално развиване " взехме решение да пренасочим парите към междублоковите пространства ", сподели още Билева.

" Решението следва да бъде взето от общинския съвет в четвъртък. Надявам се да намерим поддръжка и имам уверението на сътрудниците от разнообразни политически групи, че няма да се прави политика от зелените площи и няма да се политиканства на гърба на жителите и по този начин ще успеем да спасим и влагаме, с цел да можем да облагородим 50 междублокови пространства. Това е голям резултат в шест разнообразни квартала. Това е голям ефект- слагане на улично осветяване, на скамейки, облагородяване на паркоместа пред жилищните блокове ", изясни шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

На 26 от тях ще има и детски площадки. Нека зелените пространства не стават жертва на политически сметки в политическа година, моли Георгиев.

Какво трябваше да се ремонтира в Борисовата градина

- Асфалтиране и преасфалтиране на алеи с обща повърхност 42 дка

- Подмяна на бордюри

- Ремонт на настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила

- Ремонт на канализацията и възстановяване на водоснабдяването

- Видеонаблюдение - слагането на 130 нови камери, нови 175 пейки и 120 лампи

-  Ремонт на пространството около Езерото с лилиите, Езерото с патиците и алпинеума с водната повърхност. Всичко това ще е първи стадий от ремонта, а на втория стадий е планувана и реорганизация на съществуващата социална тоалетна при Лятната читалня
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР