Две паралелни прояви за Международния ден на труда 1 май

...
Две паралелни прояви за Международния ден на труда 1 май
Коментари Харесай

Репортаж на „Петел“: На 1 май във Варна социалистите празнуват, а анархистите протестират

Две паралелни прояви за Международния ден на труда 1 май се организираха през днешния ден във Варна. Ветерани синдикалисти, членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия се събраха на обичайно празненство на сцена „ Раковина “ в Морската градина.

Социалистите честваха Деня на труда с богата фолклорна стратегия в наличието на варненските народни представители проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов, регионалното и градското управление на Българска социалистическа партия и ветерани синдикалисти.



Проф. Клисарова призна, че усеща известна горест на празника, тъй като 1 май към този момент не се посреща с ентусиазма, с който това е ставало преди години. Тя увери присъстващите, че визиите на социалистите в Народното събрание постоянно ще са на страната на трудещите се и ще отстояват техните ползи, ще се борят децата да получават съответно обучение, а възрастните – почтени старини и грижи.



Лидерът на Градската организация на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов пък пожела скоро българите да посрещат 1 май с работеща стопанска система и възродена промишленост, вместо като „ работещи небогати “, за които единственият вид е търсят трудова реализация зад граница.



Съвсем друг темперамент имаше честването на Козирката в центъра на Варна, проведено от Автономния Работнически Синдикат. Протестът под наслов „ 1 май – Ден за битка! “ събра десетки последователи на анархизма.



Посланията на ораторите бяха много по-остри и ориентирани към политическата класа като цяло, която не пази ползите на трудещите се гласоподаватели. Прозвучаха апели за твърдо отстояване на ползите на наемните служащи пред работодателите, които им диктуват неизгодни условия. Едно от тях беше трудещите се да упорстват да им се заплаща на седмица, а не на месец, тъй като по този начин ще бъде по-трудно техните „ чорбаджии “ да ги ощетяват със заплатите.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР