Две от водещите имена в сценичните изкуства в Европа гостуват

...
Две от водещите имена в сценичните изкуства в Европа гостуват
Коментари Харесай

Френски спектакъл гостува в Народния театър

Две от водещите имена в театралните изкуства в Европа гостуват с представлението „ Спомням си, че Небесата са надалеч и Земята също “

Ако в миналото сте си задавали въпроса по какъв начин би изглеждал през днешния ден един театър, основан преди 25 години, и какво е чувството да стъпваш върху следите на тези, които са били на сцената през годините – един от вероятните, извънредно атрактивни и провокативни отговори може да даде спектакълът „ Спомням си, че Небесата са надалеч и Земята също “.

 

Спектакъл, „ роден “ преди 25 години от въображението на световноизвестния югославски режисьор Младен Материч и „ прероден “ през днешния ден от неговия почитател – фамозния френски актьор Орелиен Бори.
Представлението гостува на 5 и 6 април на Голяма сцена в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ и има история не по-малко любопитна от това, което се случва на сцената в този провокативен и пораждащ всички сетива на фена визуално-поетичен театър.

 

Срещата сред Орелиен Бори и Младен Материч – през днешния ден две от водещите имена в театралните изкуства в Европа, се случва в далечната 1994 година, когато 22-годишният тогава Бори попада в Театър „ Гарон “ в Тулуза и гледа спектакъла на югославския режисьор Младен Материч „ Небесата са надалеч и земята също “. Тази театрална среща изиграва основна роля в креативния му път и го предизвиква да развие своя характерен авторски почерк, съчетаващ с лекост в общ театрален темп спектакъл, танц, цирк и образни изкуства.

 

25 години по-късно Орелиен Бори потегля по следите на своите мемоари за спектакъла, повлиял по този начин мощно цялото му творчество, паралелно с които преоткрива и разбиранията си за спектакъл. „ Театърът има своите ограничавания. Най-същественото от тях е пространството, с което ни се постанова да се оправяме с всяка нова продукция, сцената, на която ние би трябвало да „ пишем “ върху следите на спектаклите преди нас “ – споделя Бори и кани самия Младен Материч, с цел да извървят дружно този път.
„ За мен „ Небесата “ беше форма на задаване на въпроси на сцената, евентуално не доста допустими, само че пък естествени, когато се намираш в средата на живота (между раждането и смъртта; младостта и старостта; разцвета на силите и умората), всред това, на което сме се надявали и това, което действително сме получи и към този момент стартира да наподобява като приключен факт… “ – спомня си Материч.
Българската аудитория към този момент познава работата на Орелиен Бори и основаната от него Компания 111. През 2008 година спектакълът „ Плюс-минус безконечност “ гостува в страната на второто издание на фестивала Sofia Dance Week. През 2009 година, още веднъж в програмата на Sofia Dance Week, Бори показва своя театър „ Ерекция “, който основава дружно с хореографа Пиер Ригал.

 
След представлението на 5 април всички фенове в залата са поканени да останат за диалог с екипа, модериран от доктор Мира Тодорова, основен драматург на Народния спектакъл. Провеждането на такива срещи след всички български и интернационалните министър председатели, юбилейни постановки и други отличителни мотиви в програмата на театъра става постоянна процедура на Народния спектакъл като част от дълготрайните старания на екипа да уголемява театралното поле и да свързва по нови способи всички участници в него.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР