Две от сградите, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка,

...
Две от сградите, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка,
Коментари Харесай

Съдът разпореди още две от сградите на фирма на Румен Гайтански - Вълка да бъдат премахнати

Две от постройките, свързани с предприемача Румен Гайтански - Вълка , в Държавното ловно стопанство " Искър " дефинитивно са оповестени за противозаконни и би трябвало да бъдат съборени от компанията, която ги е построила. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) , написа.

Румен Гайтански, именуван Вълка, има бизнес, обвързван със сметопочестване. Преди години компаниите му бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. През 2020 година Столичната община подписа нови 5-годишни контракти за разчистване с компании, свързани с него.

Новината идва, откакто преди няколко месеца Върховен административен съд реши, че ловният хотел на компанията " Био Майнинг " АД на Гайтански също би трябвало да бъде съборен. Според съда обаче това би трябвало да се направи от ловното стопанство. Засега това по този начин и не се е случило.

Решението на Върховен административен съд се отнася до две здания - “едноетажна солидна стопанска постройка (за адаптация на дива свиня) и за " едноетажна солидна сграда – помощна постройка към нея ".

За разлика от хотела тези две постройки би трябвало да бъдат съборени от компанията на Гайтански, а в случай че тя не го направи, с това би трябвало да се заеме Столичната община.

Решението се отнася до заповед на основния проектант на Столичната община Здравко Здравков , с която се разпорежда на " Био Майнинг " и на Държавно ловно стопанство " Искър " да съборят противозаконните градежи.

Причината за решението за събарянето на постройките е, че те нямат позволение за градеж, нито утвърдени капиталови планове.

Фирмата и стопанството апелираха заповедта на Столичната община с аргумента, че постройките не са нови, а им е изработен ремонт. Решението на Върховен административен съд обаче удостоверява, че те би трябвало да бъдат съборени.

В края на 2021 година Софийският административен съд анулира решението за срутване на хотела в ловното стопанство, с мотив, че става въпрос за ремонт на остаряла постройка, а не за градеж на нова. Впоследствие обаче това решение също беше анулирано.

" Био Майнинг " АД има подписан контракт от 2016 година с Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) - Благоевград , под чието управление е ловното стопанство. Той е за създаване, ремонт и поддръжка на биотехнически уреди, горски пътища и ловна база.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР