Две от най-елитните български съкровища могат да бъдат видени в

...
Две от най-елитните български съкровища могат да бъдат видени в
Коментари Харесай

Две от най-елитните български съкровища могат да бъдат видени в Бургас до края на септември

Две от най-елитните български съкровища могат да бъдат видени в Бургас до края на септември. Близо 8 хиляди гости са разгледали гостуващите изложения "Тракийското златно богатство от Вълчитрън " и "Споменът за Велика България " в зала "Трезор " на Археологическия музей (ул. А. Богориди 21) от началото на летния сезон. Това оповестиха от Община Бургас.

Вълчитрънското богатство е най-голямото тракийско златно богатство, намерено до този миг в рамките на страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и общо тегло 12.5 кг, като най-големият от тях е 4.5 кг. Предполага се, че златните съдове са употребявани в паметните практики на тракийските царе-жреци, живели в интервала 1600-1200 години преди Хр.

В изложбата "Споменът за Велика България " са показани най-впечатляващите предмети от съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина - златните пръстени на хана с неговото име, скиптър, златни бокали и кани, златен ритон, златни накрайници и приложения от ханския колан и доста други.

Те са единствени музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в музея "Ермитаж " в Санкт Петербург. Експонатите са благосъстоятелност на Национален исторически музей-София и са направени особено, с цел да може родната аудитория да се допре до историята на прабългарите.

Съкровището на хан Кубрат е най-голямото ранносредновековно богатство, намерено до този миг в Европа. То е формирано от златни и сребърни предмети с обща тежест 76 кг, които красноречиво илюстрират изключителната икономическа мощност на страната на хан Кубрат, известна в историческите извори като "Велика България ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР