Две от големите обсерватории на НАСА, космическият телескоп Джеймс Уеб

...
Две от големите обсерватории на НАСА, космическият телескоп Джеймс Уеб
Коментари Харесай

Вижте кадри от удара на космическия апарат ДАРТ с астероида Диморфос

Две от огромните обсерватории на НАСА, галактическият телескоп " Джеймс Уеб " и галактическият телескоп " Хъбъл " , снимаха по едно и също време фрагменти на неповторим опит на НАСА, при който галактически транспортен съд съзнателно се разруши в дребен метеорит в първия в света тест в космоса за планетарна отбрана. 

На 26 септември 2022 година, в 19:14 ч. ДАРТ  умишлено се разруши в Диморфос  , луната на метеорита в двойната астероидна система на Didymos. Това беше първият в света тест на техниката за намаляване на кинетичното влияние, употребявайки галактически транспортен съд за отклонение на метеорит, който не съставлява опасност за Земята, и модифициране на орбитата на обекта. ДАРТ е тест за отбрана на Земята против евентуални рискове от метеорити или комети.
The NASA has released detailed views of the DART impact after James Webb and Hubble telescopes revealed their first images of a spacecraft being smashed into an asteroid
— WION (@WIONews)
Координираните наблюдения на Хъбъл и Уеб са освен това от действен крайъгълен камък за всеки телескоп – има и основни научни въпроси, свързани с състава и историята на нашата слънчева система, които откривателите могат да изследват, когато комбинират опциите на тези обсерватории.

„ Уеб и Хъбъл демонстрират това, което постоянно сме знаели, че е правилно в НАСА: Научаваме повече, когато работим дружно “, сподели админът на НАСА Бил Нелсън. 

„ За първи път Уеб и Хъбъл снимаха по едно и също време изображения от една и съща цел в космоса: метеорит, който е бил ударен от галактически транспортен съд след пътешестване от седем милиона благи.  Цялото човечество с неспокойствие чака откритията да дойдат от Уеб, Хъбъл и нашите наземни телескопи – за задачата DART и отвън нея. “
 
Images taken by the Hubble and James Webb space telescopes after NASA's DART spacecraft smashed into an asteroid.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР