Две общински жилища от фонд „Ведомствен“ са подготвени за продажба

...
Две общински жилища от фонд „Ведомствен“ са подготвени за продажба
Коментари Харесай

Верни общинари се уредиха със собствени жилища

Две общински жилища от фонд „ Ведомствен “ са готови за продажба на техните наематели общинари от зам.-кмета инж. Димитър Кацарски. Сделките ще се сключат, откакто ги утвърди градският парламент.

Бисер и Мая Тяневи получават правото да закупят двустайния апартамент в „ Тракия “ в бл. 2. Семейството е тричленно и е настанено в жилището още през 2005 година Мая Тянева е старши специалист в ГРАО в „ Тракия “ и работи в тази работа от 1996 година, а брачният партньор Бисер е назначен като младши контрольор в общинския Инспекторат преди седем години. Квартирата е с данъчна оценка 27 404 лв., само че се продава на пазарната стойност 37 200 лв..

Веселин Кондов, старши контрольор по запазване на околната среда в регион „ Централен “, е подал заявление да закупи 58 кв. м апартамент на ул. „ Победа “ 21 „ А “ в блок 3102. Двучленното му семейство е настанено в това жилище краткотрайно през 2011 година, а самият Кондов работи без спиране в кметството съвсем осем години. Цената, избрана от лицензиран оценител, е 61 200 лв. при данъчната 60 368 лв..

Комисията по предписание с общинските парцели е на мнение, че и двете фамилии изцяло дават отговор на условията. Според локалната разпоредба за ръководство на жилищния фонд чиновниците от бюджетните звена имат право да бъдат настанявани в общински жилища с преимущество за разлика от извънредно нуждаещи се, които аплайват по общия ред.

Достатъчно е служителите да не имат парцели в Пловдив. Простосмъртните пловдивчани обаче би трябвало да са на 100 % безимотни, в случай че желаят да бъдат включени в картотека. Преди това обаче се изисква минимум 10 години адресна регистрация на територията на общината.

И при покупка на жилището, в което са настанени, чиновниците се употребяват с преференции. Условието е да са работили пет години без спиране в общински структури. За елементарни жители летвата е вдигната доста по-високо - те би трябвало да са живели в квартирата най-малко 10 години, с цел да получат право да закупят жилището.

Доскоро с привилегия за придобиване на апартамент от фонд „ Ведомствен “ се употребиха и чиновниците на държавните бюджетни институции, да вземем за пример, служители на реда, прокурори, съдии, артисти от пловдивските театри. С смяна на наредбата това право беше анулирано и държавните бюджетници се настаняват в общински квартири единствено чартърен.

Близо 400 фамилии чакат на опашка за обществено жилище. Почти няма късмет картотекираните по общия ред да получат ключове по-рано от 8-10 години. Жилищният фонд е най-вече остарял, тъй като общината от дълго време е спряла да строи жилища. /Марица.бг
тагове общинари жилища
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР