Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, установени, за да

...
Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, установени, за да
Коментари Харесай

4 станции за измерване на радиоактивността в Русия не работят след взрива в Архангелск

Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, открити, с цел да наблюдават равнището на радиация, са прекратили предаването на данни три дни след случая на Северодвинск, Архангелска област. На 8 август там избухна гърмеж на полигон, по време на тествания, свързани с радиоизотопен източник в състава на ракета. Два по-късно, на 10 август породиха компликации в работата на станциите в Дубна и Киров, заяви Коммерсант.
По информация на The Wall Street Journal изпълнителният секретар на Организацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBTO) Ласина Зербо, на 13 август е спряла да постъпва информация от станциите в чукотския град Билибино и алтийското село Залесово. Всички четири станции мерят количеството на радиоактивните частици във въздуха. Още една такава станция се намира в Усурийск, тя работи без спирания.
" Експертите не престават да се обръщат към съветските сътрудници, с цел да може най-скоро да се възобнови работата на станциите ", изясни Ласина Зебро.
Изданието припомня, че в началото съветската страна изясни преустановяването на преноса на данни с " проблеми с връзката ". Кога тъкмо станциите ще възобновят предаването на данните, за в този момент не е известно.
Договорът за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити е признат през 1996 година и не разрешава всеки изпитателен гърмеж на нуклеарно оръжие и всеки различен нуклеарен гърмеж, в което и да било място на Земята, без значение от мощността му. В рамките на контракта е основана Международна система на мониторинг. Тя включва обекти за сеизмологичен, хидроакустичен, инфразвуков, радионуклиден (проследява равнището на радиация) мониторинг.
В Руската федерация се намират осем станции за радионуклиден мониторинг, от тях четири в Киров, Билибино, Усурийск и Залесово. В Дубна е ситуирана лаборатория за радионуклиден мониторинг.
Припомняме, че вследствие на гърмеж край Северодвинск, Архангелска област,  починаха петима души, а над 10 пострадаха. По-късно, почти на 40 км от произшествието бе записано непродължително покачване от 16 пъти на радиационния декор . Руските виновни институции оповестиха, че това е било обвързвано с прекосяването на облак от радиоактивни инертни газове. Източници на The Moscow Times твърдяха, че лекарите, помагали на потърпевшите не са знаели, че става въпрос за радиация и у един от медиците е открит радиоактивен изотоп в мускулната тъкан. От министерството на опазването на здравето на Русия не са удостоверили тази информация.
Рабрахме ли какво тъкмо се случи на полигона в Архангелск може да видите в публикацията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР