Две молитвени бдения се проведоха на 12 март пред Синодалната

...
Две молитвени бдения се проведоха на 12 март пред Синодалната
Коментари Харесай

Съмненията, че митрополит Николай продължава с манипулациите остават

Две молитвени бдения се организираха на 12 март пред Синодалната палата, до момента в който вътре Светият Синод решаваше по отношение на избора на новия Сливенски митрополит – едното беше в символ на противоречие с новата разпоредба, а другото противоположното – в поддръжка на наредбата.

Но участниците очевидно се различаваха, до момента в който в едната имаше най-разнообразни плакати от типа на „ БПЦ -Христова, а не корпорация “ и „ Всяка власт е от Бога, само че не всеки му служи еднообразно “, държани от разнообразни участници – и свещеници, и всемирски лица, втората група имаше идентични табели „ Духовенството поддържа наредбата на Светия синод “ и в нея участваха най-вече свещеници, пристигнали проведено от Пловдив и покрайнината със специфичен рейс.

Според богослова от София Василианна Мерхеб обаче днешните решения на Синода „ не вземат решение казуса, настъпил с новата разпоредба, а още повече го задълбочават “.

След съвещанието стана ясно, че Светият Синод няма да уточни „ служебно “ нов Сливенски митрополит, само че няма и да зачете към този момент извършените избори на 18 февруари.

Според митрополитите Варненският митрополит Йоан ще продължи да ръководи (неизвестно докога).

Сливенската епархия ще провежда нови избори, като в това време би трябвало да направи цялостна финансова проверка на Сливенска епархия, както и цялостна инспекция на описите с епархийски гласоподаватели дали подхождат на условията в Устава.

Василианна Мерхеб обаче се притеснява, че избрани митрополоти, и най-много „ Пловдивският митрополит Николай ще създадат всичко допустимо за Сливенски митрополит да бъде определен техен човек “.

За нея остава неразбираемо „ по какъв начин митрополит Николай официално съобщи, че е отдръпнал поддръжката си от наредбата и все пак през днешния ден под строй е докарал всички свещеници от Пловдивската епархия “.

По думите ѝ „ решението на Синода, че наредбата няма да бъде употребена не е гаранция, че това решение не може да бъде променяно, не се знае на последващо съвещание какво може да се реши “.

Богословката се притеснява, че „ една проверка на гласоподавателите може да значи да бъдат сменени дейни миряни със лични визии и позиция и да бъдат сменени с други, по-послушни лица, като се показа административна причина за това. “

Друг миг в новия избор ще бъде описът с епископи, от които гласоподавателите ще могат да посочат двамата претенденти.

Според Мехреб, „ Великотърновският митрополит Григорий е имал предпочитание да се опълчи на решението на Синода, само че негов човек - архимандрит Матей Орешков е препоръчан на същото съвещание за свещеник и това го е убедило да последва болшинството.

Мехреб не се тормози да насочи непосредствено обвиняванията си към дядо Николай, който „ употребява феодална тирания за ръководене на епархията си и желае да привнесе този метод в ръководството на БПЦ “.

Тя дефинира наредбата като прийом, който „ желае да смени Богочовешкия темперамент на Църквата, ръководена харизматично-духовно до земно бюрократично “. Мехреб е уверена, че „ има сюжет да бъде определен човек на митрополит Николай и има данни, че персонално той, както и хора, свързани с него упражняват напън върху останалите митрополити, ползвайки „ подходи, типични за улицата, за мутрите, а не за духовни лица “.

Тя напомня дългата история и традиция на БПЦ миряните постоянно да вземат участие в изборите на своите митрополити и твърди, че „ в никакъв случай не е било такова нещо “.

Богословката се притеснява, че „ избрани митрополити тикат Цъквата към ерес “. Сливенска митрополия е известна с апетитните си църковни парцели около морето, само че съгласно Василианна Мерхеб „ от дълго време е имало апетити към поста Сливенски митрополит, защото през последните две години неотдавна умрелият дядо Йоаникий е бил много безсилен “. Тя се пита за какво, „ в случай че е имало подозрения, не е направена до момента финансова проверка, а такава ще се извърши в развой на избори, както и че при към този момент стартирала процедура, в това време се сменят разпоредбите “.

Мерхеб прецизира, че „ митрополит Николай, който управлява най-богатата епархия в България до момента не се е отчитал “. Тя се пита, „ по какъв начин може някой да декларира позиция против наредбата в петък, а в понеделник, носейки кръста на гърдите си, да не се свени да работи за разкола в Църквата “?

Междувременно Синодът му разпорежда да организира две огромни инспекции:
• цялостна финансово-административна проверка на цялата Сливенска епархия, както и на имотното положение на поделенията в епархията
• цялостна инспекция на описите с епархийски гласоподаватели дали подхождат на условията в Устава.

Най-важното решение: единомислещо митрополитите се отхвърлят от скандалната си разпоредба от 24 февруари, с която отнемаха правото на епархийските гласоподаватели да вземат участие в избора на нови членове на Синода.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР